Hrvatska poljoprivredna komora

Korištenje agrarne biomase ključ za razvoj ruralnih područja

Agrovijesti
Biomasa Fotografija: HPK
U posljednjih nekoliko godina potreba za alternativnim izvorima energije te korištenjem ostataka u poljoprivredi javila se u cijeloj Europskoj uniji zbog klimatskih promjena i zaštite okoliša te sve većih prijetnji oko redukcije energenata od strane Rusije i teške situacije u ruralnim područjima.

EU je već započeo s pripremama za razdoblje nakon 2020. kako bi se ulagači ranije upoznali s političkim okvirom za razdoblje nakon 2020.

Obnovljiva energija ima ključnu ulogu u dugoročnoj strategiji Komisije koja je iznesena u „Energetskom planu za 2050.

 Države članice poput Italije, Njemačke, Austrije i Češke maksimalno su počele koristiti sve resurse u poljoprivredi kako bi pomogle razvoju ruralnih području, otvaranju novih radnih mjesta te energetskoj neovisnosti. Italija je primjerice financirala kotlove u stopostotnom iznosu kako bi se građani grijali na sječku, umjesto na plin, kažu u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.

Češka je financirala pogone za peletiranje agrarne biomase kako bi omogućila poljoprivrednim proizvođačima proizvodnju agropeleta. Austrija, Njemačka, Španjolska intezivno rade na stvaranju novih vrijednosnih lanaca kako bi poljoprivrednim proizvođačima omogućili opskrbu lokalnih zgrada i institucija. Svi imaju za cilj energetsku neovisnost i jačanje ruralnih područja zbog sve većeg egzodusa mladih i nezaposlenosti. Poljoprivredni proizvođači postali su važan sudionik u kreiranju energetske strategije država članica EU.

Biomasa

Programi Europske komisije također idu u tom pravcu

U programu Obzor 2020 financiraju se projekti koji se bave istraživanjima, promocijom korištenja biomase iz poljoprivrednih ostataka kako bi potaknula energetska održivost i smanjenje CO2.

Jedan od takvih projekata provodi Hrvatska poljoprivredna komora pod nazivom uP_running (Održivo korištenje drvne biomase iz poljoprivrednih rezidbenih ostataka i uklonjenih nasada). U projektu sudjeluje 11 partnera iz 7 zemalja.

Projekt uP_running nastoji promovirati potencijal ostataka drvne biomase nastale od poljoprivrednih rezidbenih ostataka i uklanjanja nasada te njezino održivo korištenje kao energetske sirovine. Namjera projekta je osvijestiti poljoprivredni i energetski sektor o činjenici kako biomasa iz ostataka u poljoprivredi može biti alternativni izvor energije.

U okviru projekta Komora će u veljači i ožujsku obići gospodarstva u Brodsko-posavskoj županiji, a dio u Zadarskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji kako bi napravila istraživanje korištenja ostataka rezidbe i omogućila gospodarstvima potrebne informacije o mogućnostima korištenja i certificiranja ostataka od rezidbe.

Svakom će se korisniku pomoći istražiti izvedivost i učinkovitost budućeg poslovanja te će mu se prikazati na koji način rezidbeni ostaci iz poljoprivrede biomasa mogu doprinijeti razvoju gospodarstva. Korisnicima će se omogućiti uvid u različitost gospodarskih aktivnosti ili pak smanjenje štetnog utjecaja na okoliš kroz zbrinjavanje ovakve vrste biomase.

Podršku poduzetnicima osigurat će uP_running partneri i ona će biti prilagođena specifičnim potrebama svakog pojedinog korisnika s ciljem uspostave vrijednosnog lanca.

Komora je u okviru projekta obavila i nekoliko sastanaka s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša, Brodsko-posavskom županijom, Ministarstvom poljoprivrede kako bi se proizvođačima omogućilo tržište, a lokalnim jedincima lokalni energetski resurs.

Biomasa

Također, nedavno je Ministarstvo graditeljstva raspisalo natječaj za energetsku obnovu nestambenih i stambenih zgrada. S obzirom na to da je jedan od ciljeva Europske unije povećanje održivih energenata i zelena izgradnja, Komora je tražila da se kroz natječaj za obnovu zgrada omoguće kotlovnice koje mogu spaljivati agro pelet i drvnu sječku.

Ministarstvo je usvojilo prijedlog i omogućena je kupnja kotlovnica koja spaljuje agropelet i drvnu sječku. Svakako, za daljnje korake potrebna je veća suradnja i povezivanje proizvođača te Ministarstva graditeljstva, Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Ministarstva poljoprivrede.

Kako bi predstavili uP_running projekt te što više potaknuli donosioce odluka i pokazali uspješne primjere drugih zemalja, Komora će zajedno s međunarodnim partnerima i istaknutim stručnjacima sa Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Energetskog instituta Hrvoje Požar i Ministarstva poljoprivrede održati seminar pod naslovom „Alternativno korištenje otpada i ostataka iz biljne proizvodnje za ekonomski opravdanu proizvodnju agropeleta“ koji će se održati u srijedu, 25. siječnja 2017. godine, u Amfiteatru Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, Ulica Ivana Cankara 76, 35 000 Slavonski Brod.

Također, sudionici će moći obići imanje člana Hrvatske poljoprivredne komore, tvrtku EuroTim d.o.o, koja je među prvima krenula u peletiranje agrarne biomase i prepoznala potencijale koje bi Republika Hrvatska mogla koristiti s ciljem razvoja ruralnih područja i otvaranja novih radnih mjesta.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje