Blokada CEFTE

Kosovo traži alternativu za robu iz Srbije i BiH - traže se i proizvodi iz Hrvatske

Agrovijesti
Poznati brandovi - Plazma keks Fotografija: Plazma FB
Prije uvođenja stopostotno povećanog poreza iz središnje Srbije je je dnevno na Kosovo ulazilo robe u vrijednosti od oko 1,2 milijuna eura, dok je sada 14 dana, od uvođenja tih mjera, uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine pao na 140 tisuća eura.

Kosovske vlasti istražuju tržišta zemalja regije kako bi nadoknadili proizvode iz središnje Srbije i BiH, a nakon povećane carine, piše Telegraf. Navodi se da kosovske tvrtke, koje se bave proizvodnjom i prometom prehrambene i druge robe, kao i sirovina, koje su ranije dolazile iz Srbije i BiH, traže alternativu na tržištima Makedonije, Albanije, Grčke, Hrvatske, Turske i Italije.

Prištinske institucije su 21. studenoga uvele povećane carine na robu iz Srbije i BiH, unatoč upozoranjime Beogada i Sarajeva, ali i međunarodne zajednice da je to suprotno sporazumima SSP i CEFTA, koje je Priština potpisala.

Izvršni direktor Kosovskog kluba proizvođača, Astrit Panka, izjavio je za Radio Slobodna Europa da mnogi proizvođači već rade na pronalaženju dobavljača u drugim zemljama regije.

"Proizvodi Srbije i Bosne i Hercegovine za koje se 100 posto podignut porez mogu se zamjeniti lokalnim proizvodima, kao što su mlijeko, ulje, keks. Postoji dio sirovina i materijala za koje bi trebalo pronaći alternativu jer se ne proizvode na Kosovu, a zemlje koje mogu biti opcija su Makedonija, Bugarska, Hrvatska, Italija i Albanija", rekao je Panka.

On kaže da zamjenu za srpske i proizvode iz BiH treba brzo pronaći, jer prijeti opasnost da proizvodnja na Kosovu prestane. Većina proizvođača, kaže, već ima spisak dobavljača iz tih zemalja.

Predsjednik Gospodarske komore Kosova Berat Rukiki ranije je izjavio da je predsjedniku Privredne komore Turske proslijedio spisak nekih sirovina kojih Kosovo nema kako bi snabdjevanje počelo što prije. On tvrdi da na kosovskoj teritoriji nema nestašica.

Prema podacima kosovske carine do sada, međutim, nije primjećeno da je bilo velikog uvoza iz bilo koje druge zemlje.

Adriatik Stavileci, glasnogovornik kosovske carine, kaže da je uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine pao, a da priljev roba sa drugih tržišta u međuvremenu nije primjećen.

Prema njegovim riječima, prije uvođenja stopostotno povećanog poreza iz središnje Srbije je je dnevno na Kosovo ulazilo robe u vrijednosti od oko 1,2 milijuna eura, dok je sada 14 dana, od uvođenja tih mjera, uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine pao na 140 tisuća eura.

"Trend uvoza je i dalje isti, ali u padu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji imaju porez od 100 posto. Još je rano za nove ugovore ili druge linije opskrbe", kaže Savilec i dodaje da bi ovakvu jednu analizu trebalo napraviti nakon određenog razdoblja.

U suprotnom, odluka prištinske vlade da primjeni povećanu poreznu taksu od 100 posto na robu iz Srbije i BiH mogla bi povećati cijene osnovnih namirnica, a prije svega prehrambenih proizvoda - brašna, kruha, šećera i ulja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje