PORAST TEMPERATURE

Koštičavo voće već je u fazi vegetacije

Agrovijesti
Fotografija:
Zbog porasta srednje dnevne temperature, koji je doveo do kretanja vegetacije koštičavog voća, u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva savjetuju provođenje prvog preventivnog tretiranja

S obzirom na porast srednje dnevne temperature, koštičavo voće, a naročito breskve i marelice, nalaze se u fazi kretanja vegetacije te je preporuka napraviti prvo preventivno tretiranje koštičavog voća protiv uzročnika bolesti kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans), rogač šljive (Taphrina pruni), palež cvijeta i grančica (Monilina spp.), šupljikavost lišća koštićavog voća (Stigmina carpophilla) i kozičavost lišća trešnje i višnje (Blumeriella jaapii), upozorava dipl.ing. Marijana Milušić, viša stručna savjetnica pri Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Za prvo preventivno tretiranje preporučuju se koristiti pripravci na osnovu bakra: Nordox 75 WG, Cuprablau Z 35 WG, Champion WG 50, Bordoška juha Caffaro, Neoram WG i dr.

Zbog suzbijanja štitastih uši, jaja crvenog voćnog pauka, jaja lisnih uši bakrenim pripravcima moguće je dodati mineralna ulja, kao što su Bijelo ulje, Mineralno svijetlo ulje i Insecto oil key. Moguća je i primjena gotovih kombinacija, kao što su Modro ulje i Red fox.

Voćke je potrebno dobro „okupati“ otopinom kako bi se učinkovito zaštitila voćku od štetnika koji prezimljuju u pukotinama kore drveta, na kori i drugdje, preporuča Milušić.

Važno je upotrijebljeno sredstvo za zaštitu bilja koristiti sukladno etiketi priloženoj uz sredstvo, ambalažu zbrinuti na propisan način te voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.