I hrani potrebite

Kraj otpadu od hrane uz irski FoodCloud app

Agrovijesti
FoodCloud Fotografija: FoodCloud FB
Aplikacija povezuje prehrambenu industriju s humanitarnim organizacijama i cilja na iskorjenjivanje otpada od hrane preusmjeravanjem viška proizvoda

Start up FoodCloud iz Dublina nudi dvije odvojene usluge: FoodCloud je za trgovce dok je FoodCloud Hubs za proizvođače hrane. Obje su usluge povezane s korisnicima lokalnih humanitarnih organizacija kao što su banke hrane i hosteli za beskućnike. Aplikacija pruža jednostavnu platformu za komunikaciju za detalje oko dostupnih viškova hrane, gdje su i koliko potrebni.

UK supermarket Tesco i njemački Aldi su oboje usvojili uslugu, koju sada korisni preko 200 trgovina u Irskoj i 800 u UK. Gotovo 4000 britanskih dobrotvornih ustanova prima hranu preko aplikacije. Ta će se brojka mora podići na najmanje 5000 kako bi se osiguralo nula otpada od hrane samo iz njihovog lanca, rekao je glasnogovornik Tesca za The Guardian.

FoodCloud Hubs, dizajniran za primanje većih količina hrane direktno od proizvođača, sada ima 95 partnera donatora koji su do sada dali oko 1300 tona hrane za 120 humanitarnih organizacija diljem Irske. Hrana se prijavljuje, prati i pohranjuje putem cloud tehnologije, i redistribuira s partnerskom organizacijom FareShare.

Cilj, prema izvršnom direktoru i suosnivaču FoodClouda Iseultu Wardu je udvostručiti redistribuirane količine tijekom sljedeće godine.

FoodCloud

Upravljanje otpadom od hrane u Europi

Trenutno se provodi nekoliko međunarodnih mjera, ali nacionalne vlade se pojačano mijenjaju; francuski sustav kažnjavanja (supermarketa za otpad) i talijanski sustav poticaja (nagrađivanje za doniranje viška hrane) aktivno potiču sprječavanje stvaranja otpada, a slični zakoni se razmatraju u UK.

Otpad od hrane u brojkama:

  • Zemljište veličine Kine, Kazahstana i Mongolije koristi se za rast otpada od hrane svake godine
  • 1,3 milijarde tona hrane se baci svake godine, dovoljno da se nahrani 2 milijarde ljudi
  • Otpad od hrane EU košta 143 milijarde eura godišnje
  • 795 milijuna ljudi nema dovoljno hrane

Ipak, Ward kaže za FoodNavigator, zakonske promjene nikada neće biti dovoljne u sprječavanju otpada. „Odlično je imati strukture na mjestu za potporu, ali mi trebamo imati infrastrukturu za potporu i povećati opskrbu humanitarnom sektoru…to je moguće jedino izolacijom.“ Kako se provodi sve više zakonskih uvjeta, prehrambena industrija će biti pojačano obvezna smanjiti otpad, a Ward vjeruje da će u tome organizacije kao što je FoodCloud biti nužne.  

FoodCloud

U Francuskoj, na primjer, supermarketi moraju imati ugovorni sporazum s humanitarnom organizacijom; također se zahtjeva uređivanje odgovarajućeg prijevoza u hladnjačama kako bi proizvodi bili svježi kao i odgovarajući skladišni prostori. „Imamo platformu koja prelazi mnoge barijere s kojima se suočavaju trgovci u koordinaciji i organizaciji redistribucije.“

Zakonske promjene

Veliki dio nevoljkosti oko redistribucije hrane, koji često rezultira da trgovci namjerno kvare viškove, dolazi iz straha od sporova. FoodCloud također pomaže u stvaranju zakonskih ugovora koji osiguravaju odgovornost da donirana hrana ne stoji kod trgovca ili proizvođača nakon što je donirana.

FoodCloud

Brojne zemlje već imaju zakone koje štite tvrtke od odgovornošću nad doniranom hranom, uključujući 1996 Good Samaritan Pact u SAD-u. Većina tog straha možda je neosnovana, međutim, ne postoji niti jedan uspješan parni slučaj nad doniranom hranom.

FoodCloud ne prima sponzorstvo vlade, a umjesto toga naplaćuje trgovcima servisne troškove, dok FoodCloud Hubs prima neke zajmove, a dobrotvorne organizacije plaćaju svoj doprinos.

Europska komisija je nedavno lansirala novu Platformu o gubicima hrane i otpadu od hrane sastavljenu od predstavnika industrije, istraživača i humanitarnih organizacija, od kojih je jedna i FoodCloud.

FoodCloud & FoodCloud Hubs from FoodCloud on Vimeo.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje