Novi poslovi

'Kralj šećera' dnevno će prerađivati i 40 tona smilja

Agrovijesti
Marinko Zadro Fotografija: Marko Lukunić/PIXSELL
Uz kompleks Grudske pivovare od sredine rujna pogon iz kojeg će se kilogram ulja i po 2000 eura izvoziti preko partnera iz Dubaija.

Zlatnu groznicu koja trese hercegovački kraj uskoro bi mogao zaliječiti – a možda i dodatno podgrijati – jedan od najjačih grudskih poduzetnika, “kralj šećera” i odnedavno vlasnik Dalmacijavina Marinko Zadro, piše Večernji list.

Sredinom rujna Zadro uz kompleks Grudske pivovare otvara jednu od najvećih destilerija za preradu smilja u Hercegovini, čime će se riješiti problem hiperprodukcije te aromatične mediteranske biljke, koje su, zbog prezasićenosti dosadašnjih destilerija, proteklih mjeseci tisuće kilograma ostale neprerađene i u kompostu.

Zadro za Večernji list objašnjava kako će dnevno prerađivati oko 40 tona smilja, a misija mu je da od toga svi imaju koristi – i proizvođači, koji će ga morati brati kad je najbolje i za to biti adekvatno plaćeni – i njegova destilerija, bude li za vrhunsku kvalitetu postizala i 2000 eura po kilogramu ulja, za kojim je u svijetu posljednjih godina velika potražnja.

– Prvi put ću se baviti time. Zasad ne bih govorio koliko sam u taj biznis uložio, osim da sam uložio vlastite pare. U Hercegovini i šire ima više od stotinu mafijaša koji mešetare sa smiljem, a ja želim čistu situaciju i kvalitetu koju nitko neće platiti bolje od mene, a koja će preko mojih prijatelja iz Dubaija dalje u svijet – objašnjava Zadro, koji o svim detaljima vodi računa. Osim ljudi koji će se brinuti o plasmanu ulja, destileriju prate i laboratorij i energana. Nakon ljetošnjih drama s neotkupom, Hercegovci se nadaju da će otvaranjem Zadrine, a i nekih drugih destilerija, jesenska berba biti unosnija za tekuće zlato.

Više pročitajte na vecernji.hr.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje