Štete od nevremena u Osijeku

Kraljičak: Šteta veća od 250 milijuna kuna, najveća na kukuruzu, suncokretu, soji i repici

Agrovijesti
Kukuruz Fotografija: Thinkstock
Prema dosad prikupljenim podacima najveću štetu pretrpjeli su kukuruz, suncokret, soja i uljana repica te pšenica i ječam na područjima gdje je jaku kišu pratila i tuča, a nastradali su i ostali nasadi te gospodarski objekti.

Osječko-baranjskom županijskom Povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dosad su se javili 10 jedinica lokalne samouprave i grad Osijek, zasad se procjenjuje da je nedavno olujno nevrijeme prać,eno jakim oborinama i ledom, pričinilo štetu 120 milijuna kuna, a očekuje se da će ukupna šteta iznositi više od 250 milijuna kuna.

Predsjednik Povjerenstva osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak izjavio je novinarima kako očekuje da će se Povjerenstvu javiti još 10 općina koje prikupljaju podatke o štetama. To bi moglo iznositi dodatnih 100 do 120 milijuna kuna. 

Prema dosad prikupljenim podatacima, najveću štetu pretrpjeli su kukuruz, suncokret, soja i uljana repica te pšenica i ječam na područjima gdje je jaku kišu pratila i tuča, a nastradali su i ostali nasadi te gospodarski objekti. Kraljičak je naglasio da proizvođači očekuju brzu reakciju Ministarstva poljoprivrede i Vlade RH, onoliko koliko je to moguće, kako bi im se osigurala pravična naknada sredstava koja su izgubili u ovoj proizvodnoj godini i sanirale posljedice od dosad nezapamćenog olujnog nevremena.
Osječko-baranjsko županijsko Povjerenstvo, nakon što od gradskih i općinskih povjerenstava prikupi podatke o šteti, spočetka idućega tjedna održat će sjednicu na kojoj se očekuje podnošenje prijedloga županu za proglašavanjem elementarne nepogode. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje