NEOBIČNA PRIČA

Krava se uklopila u krdo bizona

Agrovijesti
Krava među bizonima Fotografija: BBC
Krava je iznenadila poljske biologe jer provodi zimu sa stadom divljih bizona u šumi Bialowieza.

Krava je "izabrala je slobodu" bježeći s farme kasno prošle jeseni, a viđena je na u stadu 50 bizona u šumi na bjeloruskoj granici, izvijestio je poljski portal TVN24.

Bilolog Adam Zbyryt bio je prvi koji ju je vidio u krdu. Izvijestio je u studenom kada je izjavio za TVN24: "Nije neuobičajeno vidjeti bizona blizu šume Bialowieza, ali jedna je životinja uhvatila moju oči, bila je posve drukčija, svjetlo smeđa, za razliku od ostatka stada koje je tamno smeđe".

Iako je prvotno mislio da je u pitanju mutacija, pogledom kroz dalekozor je shvatio da je u pitanju o Limousinova krava - francuska pasmina popularna u Poljskoj. Životinja je izgledala zdravo i nije bila u opasnosti od bizon te je pretpostavljao je da će napustiti stado kad prođe zima. Ovog tjedna ju je biolog Rafal Kowalczyk uočio ponovno u krdu, još uvijek je zdrava te i dalje prati stado.

Dr. Kowalczyk izjavio je za TVN24 da je prvi put da je vidio kravu da se pridružila krdu komentirajući kako nije potpuno integrirana u krdo te kako vjeruje da su je spasili od vukova u šumi te da je to razlog zbog kojeg je postala dio krda. Iako je krava izvan opasnosti, dr. Kowalczyk upozorava kako bi mogla predstavljati prijetnju bizonima. Ovo neobično prijateljstvo moglo bi dovesti do parenja koja bi ugrozila već ionako ugroženu populaciju od oko 600 bizona na tom području.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje