Investicije u mljekarstvo

Krave farme Grube must će robot pete generacije

Agrovijesti
Mužnja Fotografija: Thinkstock
Robotizirana mužnja ulogu čovjeka u tom poslu svest će na najmanju razinu

Krajem ožujka iduće godine roboti stižu u mužnju krava na farmi Grube u Potnjanima! Drugim riječima, mužnja krava na toj će farmi s ukupno 750 grla, od čega je približno 250 muznih krava, biti robotizirana, a dosadašnja strojna mužnja s nazočnošću ljudskog faktora s ove će farme otići u ropotarnicu povijesti. Vlasnik farme i poduzeća Grube d.o.o. Branko Kolak, ujedno i predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (SUHUH), kaže kako je riječ o najnovijoj, petoj generaciji takvih robota, takve tehnologije, piše Glas Slavonije.

- To nije samo novost za hrvatske prilike, nego i u čitavom svijetu, a gdje se životinje privikavaju na robotsku, automatsku mužnju, za što će biti potrebna prilagodba. Robot hranom životinju “zove” k sebi i ona ulazi u tunel za mužnju, a robot ga zatvori i krene s mužnjom. Ovaj postupak, mužnja, može teći 24 sata dnevno. Životinjama će, istina, trebati prilagodba od nekoliko tjedana, a što će biti učinjeno hranom - kaže Kolak. Na upit koja je razlika između dosadašnje, strojne, i robotizirane mužnje, odgovara: “U svemu!” Stoga su na farmi Grube već i počeli radovi na prelasku objekata, životinja i svega drugoga na robotiziranu mužnju.

Mužnja u tunelu

- Između te dvije mužnje razlika je u svemu. Nema čovjeka, drugačije su staje, objekti, kompletna koncepcija posla je drugačija, samo su životinje iste u toj priči - kaže Kolak.

- Mužnja teče cijeli dan, proces stalno teče, bez izdvajanja krava na mužnju. One ulaze unutra, u tunel, ponudi im se hrana s hranidbenog stola i one kreću… Proizvode više, kvalitetno i na održiv način. Svaka krava ima senzor kojim ju robot identificira. Uglavnom, sve ide novo, to ta tehnologija zahtijeva - kaže Kolak. Njegova farma bit će prva u Hrvatskoj s najnovijom, petom generacijom robotizirane mužnje, a čiji je proizvođač tvrtka Lely iz Nizozemske.

– Oni su prvi u svijetu to počeli raditi - dodaje Kolak. Velika je to investicija od čak osam milijuna kuna. Grube su, kaže Kolak, zatvorile financijsku konstrukciju kroz strukturne, EU fondove, kredit jedne poslovne, Addiko banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj te vlastitim sredstvima. Kada je riječ o sredstvima Europske unije, radi se o povlačenju novca iz mjera 4.1.1. i 4.1.2. Programa ruralnog razvoja, a koje se odnose na gradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekata,

Nitratnu direktivu, rješavanje laguna za gnoj i drugo. Dobar dio sredstava povučenih iz Unijih natječaja su, dakako, nepovratna, što je dodatni vjetar u leđa realizaciji investicije od milijun eura. U Grubama i njihovoj farmi upravo su u tijeku opsežni pripremni radovi, prilagodba petoj razini robota za mužnju. Ovdje se ljudski faktor svodi na minimalnu razinu – čovjek je tu prisutan samo da nadzire proces mužnje, obiđe, a svaki robot ima svoje računalo.

Cijena pada za 6 lipa

Iako je uloga čovjeka u robotiziranoj mužnji krava svedena na najmanju mjeru, Branko Kolak ističe kako to ne znači smanjenje broja zaposlenih na farmi i u poduzeću Grube, a kojih je sada 21. Branko i supruga mu Marija poljoprivrednu tvrtku pokrenuli su 2001. godine. Osim muznim kravama, proizvodnjom mlijeka, na Grubama teče mješovita ratarsko-stočarska proizvodnja. Osnova je proizvodnja mlijeka, tu je i tov, dok su na 320 hektara žitarice, nasadi jabuka. U posao s mlijekom Grube su ušle 2005. godine. Primjena robota u poljoprivredi je široka - uz hranidbu i mužnju krava, tehnologija može zamijeniti čovjeka i u obradi tla, tretiranju korova, berbi voća… Roboti u poljoprivredi povećavaju učinkovitost, ali i pouzdanost.

Jer, pred poljoprivrednicima, a to je očito i neizbježnost pred kojom su hrvatski poljoprivrednici, sve je veći imperativ da istovremeno imaju što veću, kvalitetnu i održivu proizvodnju. S robotima će stići lakši, kvalitetniji, moderniji i učinkovitiji rad s kravama i mužnjom, no roboti ne nose i bolje vijesti za cijenu mlijeka. Kolak najavljuje da od 1. prosinca ona ide dolje za šest lipa. Tijekom 2018. godine cijena je u nekoliko navrata padala i išla gore pa Kolak kaže da je, “kada se sve zbroji i oduzme, to bilo egal”. Mljekari i dalje ističu da otkupna cijena njihovog proizvoda ne bi smjela biti ispod tri kune.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje