Autohtoni proizvodi

Krčko maslinovo ulje dobilo EU zaštitu izvornosti

Agrovijesti
Izložba authtonih hrvatskih proizvoda na Markovom trgu, Krčko maslinovo ulje Fotografija: Morana Begač
U Službenome listu Europske unije, L 180/1, od 6. srpnja. objavljena je PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2016/1081 od 22. lipnja 2016. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (Krčko maslinovo ulje - ZOI).

Time je Hrvatska dobila, pored Krčkog pršuta, Ekstradjevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja/ Ogulinskog kiselog kupusa, Baranjskog kulena, Ličkog krumpira, Istarskog pršuta/Istrskog pršuta, Drniškog pršuta, Dalmatinskog pršuta, Poljičkog soparnika/ Poljičkog zeljanika/ Poljičkog uljenjaka i Zagorskog purana još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

Proces zaštite naziva Krčko maslinovo ulje (ZOI) započeo je u siječnju 2014., kada je Udruga maslinara Krka Drobnica podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake izvornosti naziva Krčko maslinovo ulje. Ministarstvo poljoprivrede je u travnju 2015. donijelo Rješenje o registraciji oznake izvornosti čime je naziv Krčko maslinovo ulje postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U lipnju 2015. Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti Krčko maslinovo ulje na razini Europske unije. Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene uredbe Komisije, naziv Krčko maslinovo ulje upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Proizvodnja Krčkog maslinova ulja odvija se isključivo na području otoka Krka i manjih otočića koji su unutar administrativnih granica otočnih jedinica lokalne samouprave grada Krka i općina Baška, Vrbnik, Punat, Dobrinj, Malinska-Dubašnica i Omišalj.

Krčko maslinovo ulje je ekstradjevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima iz autohtonih krčkih sorti maslina Debela, Naška, Rošulja i Slatka, koje moraju biti zastupljene pojedinačno ili zajedno u najmanjem udjelu 80 %. Za proizvodnju Krčkog maslinovog ulja mogu se koristiti i sorte koje se nalaze na definiranom zemljopisnom području, ali ne u udjelu većem od 20 %  i koji nema utjecaja na kvalitetu proizvoda.

Znak Krčkog maslinovog ulja

Otok Krk je hrvatski najsjeverniji otok i utjecaj kontinenta na klimatske uvjete mediteranskoga područja je tu najizraženiji, a poznato je kako masline uzgojene u takvim područjima daju ulja s visokim sadržajem oleinske kiseline i polifenola, koji štite Krčko maslinovo ulje od kvarenja te mu daju svježinu i aromatičnost. Zime niske temperature, čak i pojava snijega, a ljeti visoke temperature, suša i škrti tereni, stvaraju biološki stres na koji maslina odgovara stvaranjem sekundarnih metabolita-polifenola, visokovrijednih komponenti koje daju specifičnost Krčkome maslinovom ulju.

Pikantnost i gorčina pozitivne su njegove osobine, a posljedica su velikoga sadržaja polifenola koji posjeduju i antioksidativna svojstva i štite ulje od kvarenja uslijed oksidacije.

Međusobno djelovanje lokalnih prirodnih faktora, autohtonih sorti, ljudskih čimbenika i tradicije maslinarstva i uljarstva dalo je proizvod pod nazivom Krčko maslinovo ulje, čije su značajke jedinstvene za cijelo područje otoka Krka.

Prilikom stavljanja u promet svaka pakovina mora imati i znak. Pravo na uporabu znaka, pod jednakim uvjetima, imaju svi korisnici oznake koji na tržište stavljaju proizvod koji je sukladan Specifikaciji proizvoda.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje