OD 17. VELJAČE

Kreće isplata prve rate potpora

Agrovijesti
Fotografija:
Od 17. veljače započinje isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja u ukupnom iznosu od gotovo 1,7 milijardi kuna

U ponedjeljak, 17. veljače 2020. godine, započinje isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od gotovo 1,7 milijardi kuna, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Bit će isplaćena sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te za mlade poljoprivrednike.

Također, isplatit će se i proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, tov junadi, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve te potpore male vrijednosti za: duhan, maslinovo ulje, rasplodne krmače te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

U ožujku će se isplatiti potpora poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima  (Mjera 13).

Isplata druge rate potpora će započeti u travnju, a bit će isplaćeno 800 milijuna kuna. Kroz sve oblike potpora poljoprivrednicima će se ove godine isplatiti ukupno 3,8 milijardi kuna.

U studenom 2019. godine poljoprivrednicima je isplaćen predujam izravnih plaćanja u iznosu od 1,3 milijarde kuna, što je gotovo 200 milijuna kuna više nego prošle godine.