Krediti

Kreće novi krug prijava za subvencionirane kredite

Agrovijesti
subvencioniranje kredita Fotografija: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja
Prijave će trajati najmanje tri tjedna, a kamate su najniže do sada, najavljuju u Ministarstvu graditeljstva. Država kroz mjeru stambenog zbrinjavanja pomaže pri otplati dijela stambenog kredita kod kupnje stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Rok za subvencije produžuje se za još dvije godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije.

Od danas kreće novi, treći po redu krug prijava za subvencije na stambene kredite. Prijave će trajati najmanje tri tjedna, a kamate su najniže do sada, najavljuju u Ministarstvu graditeljstva. Država kroz mjeru stambenog zbrinjavanja pomaže pri otplati dijela stambenog kredita kod kupnje stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Rok za subvencije produžuje se za još dvije godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije.

Ovim projektom kojeg je nositelj Ministarstvo graditeljstva subvencioniraju se stambeni krediti do najviše 1500 eura po kvadratnom metru u kunama, odnosno do najvišeg iznosa kredita do 100 000 eura u kunama. Razlika kod iznosa većih od navedenih, neće se subvencionirati. Visina subvencije ovisi i o indeksu razvijenosti mjesta u kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi i kreće se od 30 do 51 posto. Rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina.

Zahtjev za subvenciju kredita mogu podnijeti građani s prebivalištem u RH koji nisu stariji od 45 godina, koji su kreditno sposobni i bez stana i/ili kuće u svom vlasništvu, a ako je i ima, nekretnina mora biti u procesu prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće.

Za gradnju ili rekonstrukciju kuće uz zahtjev potrebno je još priložiti:

  • presliku osobne iskaznice
  • presliku rodnog lista za maloljetno dijete
  • presliku zemljišnoknjižnog izvatka
  • presliku akta za građenje
  • presliku troškovnika radova izrađenog na temelju glavnog odnosno izvedbenog projekta, iz kojeg je razvidna visina troškova izgradnje
  • potvrdu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o upisu osobe u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom
  • javnobilježnički ovjerenu izjavu da u vlasništvu nema stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, a koju prodaje radi gradnje veće kuće zbog potreba vlastitog stanovanja
  • javnobilježnički ovjerenu izjavu bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera ili neformalnog životnog partnera da u vlasništvu nema drugi stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, a koju prodaje radi gradnje veće kuće i
  • izjavu o pripadnosti nekretnine prema stupnju razvijenosti grada ili općine.

Kako do subvencioniranog kredita?

Po pronalasku željene nekretnine ili građevinskog zemljišta za gradnju kuće, ili u slučaju dovršenja postojeće kuće, potrebno je javiti se u banku radi izrade procjene vrijednosti nekretnine te informacije o potrebnoj dokumentaciji za procjenu kreditne sposobnosti. Nakon javnog poziva APN-a za podnošenje zahtjeva za subvenciju, predaje se zahtjev u banku, a kad je prikupljena sva dokumentacija, banka odobrava kredit i šalje u APN. Ukoliko APN odobri zahtjev za subvencioniranje kredita, u banci se potpisuje Ugovor o stambenom kreditu i kreće isplata kredita, navode u Ministarstvu.

Popis banaka koje sudjeluju u provedbi programa možete pronaći na ovom linku.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje