Sastanak sa stočarima

Krećemo s promjenama za spašavanje hrvatskog stočarstva

Agrovijesti
Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Fotografija: Goran Jakuš/PIXSELL
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić održao je danas višesatni sastanak s udrugama uzgajivača stoke i proizvođača mlijeka koje je na zahtjev ministra organizirala Hrvatska poljoprivredna komora.

Predstavnici udruga iznijeli su ministru poteškoće s kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju te su zatražili žurnu pomoć. Proizvođači, između ostalog, traže žurno donošenje Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, zatim donošenje pravilnika o kakvoći svježeg mlijeka; žele bolju zaštitu od uvoznih proizvoda, prilagođavanje Programa ruralnog razvoja RH malim proizvođačima te bržu i učinkovitiju raspodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta.

Ministar je izrazio razumijevanje za probleme proizvođača kojima je potrebna žurna pomoć. „Učinit ću sve da pomognem ovom sektoru koji se nalazi u teškoj situaciji. Cilj je da  vas ima više, a ne manje“, kazao je ministar Tolušić dodajući da „novca nikada nema dosta, ali da se dio problema može riješiti i bez novca kada se maknu postojeće administrativne barijere“.

Ministar je najavio da će do kraja godine u proceduru poslati prijedlog Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse koji će sigurno pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

Proizvođači mlijeka iznijeli su podatak da se njihov broj smanjuje svakodnevno te ih je danas tek oko 7.000, farme izgrađene operativnim programima zjape prazne i treba ih napuniti. Hrvatski proizvođači mlijeka davno su dostigli svoje europske kolege po proizvodnji mlijeka po kravi, ali mlijeko ne mogu proizvoditi po tako niskim cijenama.

Ministar Tolušić je najavio hitno sazivanje Savjeta za mlijeko već idući tjedan, na kojem će se artikulirati konkretni prijedlozi za spas proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj.

  • Avatar
    limun 08. Studeni 2016. u 10:34 Elita u Eu se bavi poljoprivredom, jer je to vječna potreba i grana o kojoj se vodi najviše računa u razvijenim zemljama, pa sretno Ministru da objasni svojim kolegama u Vladi taj potreban preokret u glavama svih nas.
  • Avatar
    limun 08. Studeni 2016. u 10:30 Medije treba uprijeti da mijenjaju odnos i svijest kod ljudi o bogatstvu koje nije kod nas iskorišteno. Ukupno odnos prema okolišu je katastrofalan i po tome se vidi zaostalost i siromaštvo u nekoj zemlji, koja si čak ne može proizvesti hranu za vlastite potrebe, a može i izvoziti.
  • Avatar
    limun 08. Studeni 2016. u 10:26 Društvo treba osvijestiti što je poljoprivreda kao što je Francuzima ili Nijemcima i kroz desetak godina promijeniti odnos prema hrani i proizvođačima hrane. Kod nas se ništa ne piše o toj grani privrede i ne posvećuje se nikakva, ali baš nikakva pažnja ruralnom prostoru, a to je povezano sa stanjem i raspadom društva u cjelini.
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje