EBRD podržava prerađivača drva Florian Grupu

Kredit u iznosu od 10 milijuna eura namijenjen poboljšanju učinkovitosti i širenju poslovanja

Agrovijesti
Drvo, trupci Fotografija: Thinkstock
Kredit u iznosu od 10 milijuna eura namijenjen hrvatskoj podružnici talijanskog drvoprerađivača Florian Grupe. Sredstva su namijenjena za ulaganja u poboljšanje resursne učinkovitosti i za širenje poslovanja. Drvoprerađivački sektor je jedan od ključnih sektora hrvatskog gospodarstva

Hrvatsko gospodarstvo imati će velikih koristi od kredita u iznosu od 10 milijuna eura koji je EBRD zajedno sa Fondom za kapitalna ulaganja u mala i srednja poduzeća (ENEF) odobrio tvrtki Lipovljani Lignum d.o.o., podružnici talijanske Florian Grupe, vodećeg europskog proizvođača masivnih ploča.

Drvoprerađivački sektor je jedan od ključnih sektora hrvatskog gospodarstva koji ima dugu tradiciju prerađivanja drva temeljenu na lokalnim prirodnim resursima, vještinama i znanju.

Sredstva iz EBRD-ovog i ENEF-ovog kredita koristiti će se za financiranje izgradnje pogona za proizvodnju peleta koji će kao sirovinu koristiti drvne ostatke. Proizvodni pogon će se izgraditi u sklopu tvrtke DI Novoselec, podružnice tvrtke Lipovljani Lignum. Financiranje također podržava strategiju Grupe u daljnjem širenju na području proizvodnje s dodanom vrijednošću - kao što su podovi - i daljnju ekspanziju u Hrvatskoj.

Ovom investicijom EBRD i ENEF podupiru održivo financiranje te provedbu projekata povećanja učinkovitosti resursa i poboljšanja utjecaja na okoliš značajnim smanjenjem CO2 emisija. Florian Grupa se također obvezala na uvođenje dodatnih standarda korporativnog upravljanja.

Florian Grupa je vrlo aktivna na hrvatskom tržištu na koje je ušla 1994. godine. Trenutno zapošljava 820 ljudi na 5 proizvodnih lokacija te bilježi najjači rast u zemlji. Grupa se bavi cijelim drvoprerađivačkim proizvodnim lancem od primarne prerade i pilane do proizvodnje širokog asortimana drvnih proizvoda - od panela i podnih obloga do namještaja. Osim u Hrvatskoj, Florian Grupa ima podružnice u Francuskoj i Mađarskoj. Florian Grupu su u ovom projektu podržali financijski savjetnik InterCapital vrijednosni papiri Zagreb i industrijski savjetnik Lavorenti & Associati.

Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, rekla je: "Sretni smo što možemo podržati ovaj inovativni projekt koji će drvni otpad nastao iz proizvodnog procesa pretvoriti u biomasu koja će se koristiti kao izvor energije. To je izvrstan primjer cirkularne ekonomije u drvoprerađivačkoj industriji te pristupa koji je fokusiran na smanjenje razine otpada i povećanje udjela recikliranih proizvoda".

Elvio i Stefano Florian izjavili su: „Ova transakcija daje poticaj našem poslovanju u Hrvatskoj, te nam omogućuje smanjenje proizvodnog otpada i puno iskorištavanje sirovine u procesu prerade drva. Ponosni smo što je EBRD prepoznao našu posvećenost održivosti i boljoj iskoristivosti materijala te osigurao financiranje našeg projekta koji poštuje drvo kao temeljni resurs u životu čovjeka“.

EBRD je do sada u Hrvatskoj uložio 3,8 milijardi eura kroz 207 projekata. Podrška realnom gospodarstvu kroz jačanje konkurentnosti privatnih poduzeća jedan je od prioriteta Banke u Hrvatskoj.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje