HGK analiza:

Krediti poljoprivrednom sektoru krajem lipnja iznosili 4,9 mlrd kuna, gotovo 13 posto loših

Agrovijesti
Novac Fotografija: Thinkstock
Tvrtke iz djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva na kraju lipnja ove godine imale su 4,9 milijardi kuna bankarskih kredita, pri čemu je loših kredita bilo gotovo 634 milijuna kuna ili 12,92 posto od ukupne vrijednosti, pokazuju podaci iz analize Hrvatske gospodarske komore (HGK) "Kvaliteta kredita u djelatnosti poljoprivrede".

Tvrtke iz djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva na kraju lipnja ove godine imale su 4,9 milijardi kuna bankarskih kredita, pri čemu je loših kredita bilo gotovo 634 milijuna kuna ili 12,92 posto od ukupne vrijednosti, pokazuju podaci iz analize Hrvatske gospodarske komore (HGK) "Kvaliteta kredita u djelatnosti poljoprivrede".

Od 2010. godine pa do 2012. stanje odobrenih kredita ovomu sektoru je raslo, nakon čega se sljedeće tri godine kretalo silaznim trendom, navodi se u analizi. Ipak, ističe se da je oporavak vidiljiv u posljednje dvije godine, iako su zapravo oscilacije u cijelom tom razdoblju bile relativno blage.

U skladu s veličinom sektora, vrijednost kredita koje su tvrtke iz djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva uzimale kod banaka relativno je niska u usporedbi s tvrtkama iz drugih djelatnosti te u prosjeku iznosi 4,8 posto ukupne vrijednosti svih kredita koje su banke odobrile sektoru nefinancijskih društava, odnosno 1,7 posto vrijednosti svih kredita bankarskog sektora. 

U razdoblju kada je formiran opadajući trend ukupne vrijednosti kredita, od 2012. do 2015. godine, udio djelomično nenadoknadivih i potpuno nenadokandivih kredita (NPL) ili tzv. "loših kredita" i njihova apsolutna vrijednost u sektoru poljoprivrede, lova i šumarstva je najsnažnije rastao.

Sredinom 2015. taj je udio dosegao rekordnu razinu, kada je petina vrijednosti ukupnih kredita za ovu djelatnost bila djelomično naplativa ili potpuno nenaplativa, a ukupna vrijednost "loših kredita" iznosila je više od 850 milijuna kuna.

U prošloj i ovoj godini, kako se navodi u analizi HGK, stanje se popravlja zbog povoljnijeg stanja u gospodarstvu te rješavanja loših kredita iz bilanci banaka. U drugom kvartalu ove godine banke su prodale 26,4 milijuna kuna bruto vrijednosti loših kredita u ovoj djelatnosti, za što su utržile 9,4 milijuna kuna, dakle, više od trećine bruto vrijednosti potraživanja.

Posljednji podatak s kraja lipnja ove godine pokazuje razinu vrijednosti loših kredita od 633,98 milijuna kuna, odnosno ukupno je 12,92 posto kreditnog portfelja ovoga sektora potpuno nenaplativo ili djelomično naplativo.

U usporedbi s korporativnim komitentima iz ostalih djelatnosti, korporativni komitenti iz djelatnosti poljoprivrede imali su najbolju kvalitetu kreditnog portfelja, nakon onih iz djelatnosti turizma, navodi se u analizi.

U analizi HGK se zaključuje kako korporativni klijenti banaka iz djelatnosti poljoprivrede nisu među značajnijima u smislu izloženosti banaka ovome sektoru, pa bankama ne predstavljaju problematičniji izvor loših kredita.

Kada se gleda sama kvaliteta kreditnog portfelja toga sektora, ona je među najboljima u usporedbi s ostalim djelatnostima, iako su više od 10 posto kredita ovoga sektora banke klasificirale u kategorije B i C, što je još uvijek vrlo visoko, navodi se u analizi HGK. 

Prema podacima iz analize, djelatnost poljoprivrede, lova i šumarstva u 2016. godini činila je rekordno niskih 4,1 posto bruto dodane vrijednosti (BDV) hrvatskog gospodarstva.

Naime, udio, odnosno važnost ove djelatnosti u BDV-u za vrijeme kriznih godina, odnosno od 2008. nadalje, uglavnom se smanjivao te je 2016. bio niži za 0,8 postotnih bodova nego 2010. godine. 

Sektor poljoprivrede je 2016.  zapošljavao 3,6 posto ukupno zaposlenih, odnosno 50,3 tisuće osoba od čega su 40 posto činili individualni poljoprivrednici, 43 posto zaposleni u pravnim osobama, a 17 posto obrtnici.

Prosječne neto plaće kod pravnih osoba u djelatnosti poljoprivrede su niže od hrvatskog prosjeka, u prosjeku posljednjih šest godina za oko 10 posto. U prvoj polovini ove godine prosječna je neto plaća iznosila 5.342 kune, što je nominalno 2,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje