Bjelovarsko-bilogorska županija

Krediti za proljetnu sjetvu s 1,2 posto kamata

Agrovijesti
Osiguranja i krediti na agro tržištu RH Fotografija: Thinkstock
Komercijalne kamate kreću se od četiri do 4,5 posto, no kada se oduzme subvencija Županije, poljoprivrednici će plaćati kamatu od 1,2 do 1,7 posto, što je najniže u Hrvatskoj, čulo se na potpisivanju ugovora.

Poljoprivrednici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije u ovogodišnju proljetnu sjetvu mogu ući s vrlo povoljnim kamatnim stopama koje počinju već od 1,2 posto godišnje.

Putem poticajnog programa kreditiranja proljetne sjetve, Bjelovarsko-bilogorska županija poljoprivrednicima subvencionira 2,8 posto kamata, a u ponedjeljak su ugovori potpisani s pet banaka. Komercijalne kamate kreću se od četiri do 4,5 posto, no kada se oduzme subvencija Županije, poljoprivrednici će plaćati kamatu od 1,2 do 1,7 posto, što je najniže u Hrvatskoj, čulo se na potpisivanju ugovora.

Tijekom 15 godina trajanja programa realizirano je više od 200 milijuna kuna za 4.681 kreditni zahtjev, a godišnje se u prosjeku prijavi oko 400 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Županija subvencionira proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje i šećerne repe, ali i presadnice povrća. Najniži iznos kredita je pet tisuća, a najviši milijun kuna. Krediti se vraćaju jednokratno nakon deset mjeseci.

„Putem ove kreditne linije poljoprivrednicima želimo omogućiti kvalitetnu pripremu tla, ali i uštedu, s obzirom da su u ovom trenutku cijene repromaterijala i 30 posto jeftinije nego pred samu sjetvu", poručio je župan Damir Bajs na potpisivanja ugovora s predstavnicima banaka.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje