Bez mina

Krenuo projekt razminiranja u Ličko-senjskoj županiji vrijedan 46 milijuna kuna

Agrovijesti
Razminiravanje Fotografija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Ličko - senjskoj županiji je dodijeljena potpora u iznosu od 46.051.547,00 kuna za podmjeru 5.2. «Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima» / Operacija «Razminiranje poljoprivrednog zemljišta».

Ministar poljoprivrede Davor Romić prisustvovao je početku provedbe Projekta razminiranja i pretraživanja poljoprivrednih površina u Ličko-senjskoj županiji. Ovaj projekt financira se sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u sklopu podmjere 5.2. Programa ruralnog razvoja. U pratnji župana Ličko-senjske županije Milana Kolića, ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Dražena Jakopeca i direktora tvrtke izvoditelja radova Istraživač d.o.o. Vladimira Franjića obišao je rubna područja koje će obuhvaćati najavljeni radovi.

Ličko - senjskoj županiji je dodijeljena potpora u iznosu od 46 milijuna kuna za podmjeru 5.2. «Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima» / Operacija «Razminiranje poljoprivrednog zemljišta».

Pretraživanje i/ili razminiranje minski zagađenog poljoprivrednog zemljišta provodit će se u 2016. godini na područjima:

Gonji Lulići, Oraovac (površina 402.849 m2) - Općine Perušić i Donji Lapac, Podum, Dabar, Glibodol (površina 1.796.403 m2) – Grad Otočac, Lički Ribnik, Ornice, Novo Selo Bilajsko, Divoselo (površina 4.619.818 m2) – Grad Gospić.

Očekivani rezultat ovog projekta je razminiranje 6,9 km2 poljoprivrednog zemljišta što će omogućiti njegovo korištenje za poljoprivrednu proizvodnju, a time i gospodarski razvoj područja. 

Europska Unija kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj sudjeluje u financiranju Projekta razminiranja poljoprivrednog zemljišta s 85 % udjela, a Republika Hrvatska s 15 % udjela. Planom protuminskog djelovanja HCR-a za 2016. godinu predviđeno je u 2016. godini nastaviti provedbu projekta razminiranja poljoprivrednog zemljišta na području Ličko-senjske županije kada se očekuje pretraživanje/razminiranje dodatnih 11,3 km2 poljoprivrednog zemljišta.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje