Pokladni kolači 2

KROFNE/KRAFNE: Kako god ih zvali recept je odličan - za slasnu nedjelju

Agrovijesti
Pokladni kolači 2 Fotografija: Tanja Pastuović Klaić, COOKam i guštam
Večernjakova blogerica Tanja Pastuović Klaić, autorica bloga COOKam i guštam donosi nam pokladne recepte. Danas Vam donosimo recept za KROFNE/KRAFNE. Cookajte i uživajte!

U različitim dijelovima Hrvatske različito se naziva ova slastica od dizanog tijesta – krafna, krofna, pokladnica... Obzirom da sam ja odrasla u Slavoniji gdje se mijese krofne i danas češće koristim izraz krofna nego krafna. No, nebitno.

To je jedan od onih kolača koje dugo nisam ni pokušala praviti, već sama činjenica da treba toliko čekati to tijesto prije nego ih konačno ispečem me odbijala. Ali, eto...

A ima tog čekanja.

Iskusnije majstorice ih možda rade i brže, bez toliko "praznog hoda", ali ja ih pravim par puta godišnje pa si onda dam vremena.

Prvo zamijesiš tijesto pa čekaš da naraste. Sat vremena u komadu ili 2 x po pola sata (između toga tijesto premijesiš).

Sljedeće čekanje je kada tijesto izručiš na radnu plohu, čekaš ga nekih 15ak minuta.

Onda tijesto rastanjiš, vadiš krofne  pa njih čekaš pola sata.

U tom čekanju može se obaviti sto stvari, skoknut do dućana, provjeriti mejlove, osvježiti status na fejsu, skuhat ručak, obaviti poduži telefonski razgovor s frendicom...

Oooo, pa krofne baš fino rastu :)

 

Tijesto:

600 g glatkog brašna (+ još za posipanje)

60 g šećera

1 vrećica vanilin šećera

1 žličica soli

2 žlice ruma

ribana korica 1 limuna

2 jaja

60 g rastopljenog maslaca

2,5 - 3 dl toplog mlijeka

1 kocikca svježeg kvasca (40 g)

pekmez + štaub šećer

 

Postupak:

Pokladni kolači 2

U šalicu ili manju posudicu grubo izmrvite kvasac, dodajte mu žlicu šećera i malo toplog mlijeka (oko 50 ml), promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira (da naraste i napravi se pjenica).

U veliku posudu stavite brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, posolite, dodajte rum i limunovu koricu. Sve promiješajte pa rukom razmaknite brašno iz sredine, napravite udubljenje, tu dodajte jaja, pripremljeni kvasac, maslac i dio toplog mlijeka pa sve lagano rukom umijesite, postupno dodajući i preostalo mlijeko. Izradite glatko tijesto (možete si pomoći i mikserom ali koristite kuku ili spiralne nastavke).

Stijenke zdjele lagano nauljite kako se tijesto ne bi kasnije lijepilo za zdjelu.

Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da se na toplom mjestu diže oko sat vremena. Ovo možete ubrzati tako da posudu s tijestom stavite u toplu kupku (veću zdjelu s toplom vodom), tada će tijesto dvostruko narasti i za nekih 30ak minuta. Ja uglavnom tako dižem tijesto. Kada se tijesto diglo premijesite ga pa opet pustite da se diže oko pola sata, odnosno dok se ne udvostruči.

Sada obilno pobrašnite radnu plohu, na nju izručite tijesto, lagano ga premijesite, pokrijte krpom i ostavite tako 15-20 minuta.

Odstajalo tijesto rastanjite, pa modlom ili čašom vadite krugove tijesta. Krugove složite na kuhinjsku krpu (isto je možete prethodno lagano pobrašniti) i pokrijte drugom krpom. Neka odmara sljedećih 15-30 minuta. Ostatak tijesta premijesite pa ponovite sve kao prvi put (neka malo odstoji pa ga rastanjite i opet vadite krugove, pokrijte i pustite da odmara).

Pržite krofne u dubokoj masnoći sa svake strane kratko, dok ne prime finu boju. Neka se prvo prži gornja strane i to poklopljena. Kada krofnice okrenete, nastavite pržiti bez poklopca. Vadite ih na kuhinjski papir kako bi upio višak masnoće. Malo ohladite svoje krafnice pa ih obilno pospite šećerom u prahu i na svaku stavite po žličicu finog pekmeza (po mogućnosti domaćeg).

 

  • Avatar
    Šokac1 19. Veljača 2017. u 15:19 Pojam/riječ krafni dolazi od germanizma "Krapfen" koji je u Hrvatskoj u uporabi bio stoljećima. Krafne, ili srpski krofne, krivi je naziv za ovu poslasticu. Ispravno je u singularu "krafn", a u pluralu "krafni".
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje