Vrijeme je poklada

Kroštule prhki, hrskavi, prženi kolačići od Istre do Dalmacije

Agrovijesti
Kroštule prhki, hrskavi, prženi kolačići od Istre do Dalmacije Fotografija: Tanja Pastuović Klaić, COOKam i guštam
Vrijeme je poklada, maškara, karnevala a to je doba kada se kućama i ulicama šire mirisi finih prženih tradicionalnih kolača.

Vrijeme je poklada, maškara, karnevala a to je doba kada se kućama i ulicama šire mirisi finih prženih tradicionalnih kolača.

Kroštule su prhki, hrskavi, prženi kolačići koji se pripremaju s brašnom i jajima, te dodatkom rakije ili u novije vrijeme vina i/ili ruma, kao i korice limuna ili naranče (recepata je puno, svi su slični ali vjerojatno svaka kuća ima svoj omiljeni ;)).

Tijesto se tanko razvalja, izreže na željene oblike pa prži i na kraju posipa šećerom u prahu. Poslužuju se tople ali fine su i kada se ohlade.

Aromatične, mirisne i ukusne kroštule tradicionalno se pripremaju od Istre do Dalmacije a omiljene su i u ostatku Hrvatske.

Kroštule se pripremaju u svečanijim prilikama a nezaobilazne su u vrijeme karnevala.

 

Sastojci:

250 g glatkog brašna

limunova korica

mali prstohvat soli

1 jaje

1 žumanjak

2 žlice šećera

1 vrećica vanilin šećera ili malo ekstrakta vanilije

3 žlice bijelog vina

1 žlica ruma

2 žlice ulja

 

ulje za prženje

šećer u prahu za posipanje

 

Priprema:

Kroštule prhki, hrskavi, prženi kolačići od Istre do Dalmacije

Prosijati brašno pa mu dodati naribanu limunovu koricu i prstohvat soli te sve promiješati.

U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješati jaje i žumanjak pa dodati šećer, vaniliju, vino, rum i ulje. Sve dobro promiješati.

U tu smjesu dodati dio brašna, promiješati pa dodati ostatak brašna i umijesiti tvrđe tijesto.

Tijesto formirati u kuglu, staviti u zdjelu, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da miruje 15-20 minuta.

Radnu površinu lagano posuti brašnom, tijesto tanko razvaljati pa ukrasnim kotačićem izrezati u trakice. Tijesto možete rezati na malo šire trakice, zarezati kroz sredinu pa jedan kraj provući kroz taj otvor u sredini kao i na trakice široke oko 1,5-2 cm, dugačke 15 cm pa svaku trakicu lagano zavezati u čvor. Tijesto treba pržiti u vrućem ulju kratko, tek toliko da s obje strane kroštule dobiju malo boje. Vaditi na kuhinjski papir da se ocijede od viška masnoće a zatim posipati šećerom u prahu i poslužiti.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje