Projekt Krš

Krški pašnjaci u fokusu 1. međunarodne konferencije o kršu - Projekt Krš

Agrovijesti
Krški pašnjaci Fotografija: Agrobiz
U fokusu 1. međunarodne konferencije o kršu - Projekt Krš su krški pašnjaci na kojima se stoljećima odvija stočarska proizvodnja. Kako je rekao direktor portala Agrobiz.hr, Andrej Alilović, složiti program konferencije bio je pravi izazov: „Toliko je tema koje je potrebno obraditi, toliko se o njima malo govori, a ključne su da bismo počeli vraćati krška područja u život. Kada smo ih sve stavili na papir, shvatili smo da bi ta konferencija trajala tjednima. Međutim, prepoznali smo krške pašnjake i potrebu njihove posebne zaštite kao prioritet pa su krški pašnjaci stavljeni u fokus konferencije“.

Portal Agrobiz.hr organizator je 1. međunarodne konferencije o kršu – Projekt Krš koja za cilj ima povećati svijest o važnosti očuvanja krških područja kao jedinstvene i neprocjenjive prirodne baštine. Pri tom je stavljen naglasak na poljoprivrednoj djelatnosti kao temelja za očuvanje bioraznolikosti krša i pokretanja pozitivnih demografskih procesa u krškom području.

Živjeti na kršu ili od krša, ekonomija krša, upravljanje zemljišnim resursima neke su od tema na programskom meniju konferencije. U fokusu 1. međunarodne konferencije o kršu - Projekt Krš su krški pašnjaci na kojima se stoljećima odvija stočarska proizvodnja. Kako je rekao direktor portala Agrobiz.hr, Andrej Alilović, složiti program konferencije bio je pravi izazov: „Toliko je tema koje je potrebno obraditi, toliko se o njima malo govori, a ključne su da bismo počeli vraćati krška područja u život. Kada smo ih sve stavili na papir, shvatili smo da bi ta konferencija trajala tjednima. Međutim, prepoznali smo krške pašnjake i potrebu njihove posebne zaštite kao prioritet pa su krški pašnjaci stavljeni u fokus konferencije“.

Krš

Sustavi potpora na kršu te izazovi opstanka na krškim pašnjacima teme su o kojima će biti riječ na konferenciji. Kako kaže Alilović: „ Trudili smo se da imamo paneliste koji dolaze iz realnog sektora koji osjećaju svakodnevno tu borbu za opstanak krških područja, ljude iz akademske zajednice, predstavnike izvršne vlasti iz resora, kao i predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, ali i one koji su eksperti u segmentima o kojima je potrebno informirati i educirati sve one koji pokušavaju proizvoditi i živjeti na kršu“.

Oformljen je stoga tim stručnjaka koji će kroz Projekt Krš interdisciplinarnim pristupom kontinuirano provoditi aktivnosti stvaranja preduvjeta za opstanak na krškim područjima.

Poljoprivredni proizvođač Robert Čagalj kaže kako bi krški pašnjaci trebali zauzeti neusporedivo veću poziciju od ove koju trenutno imaju u hrvatskoj poljoprivredi. Krški pašnjaci su u ARKOD sustavu zastupljeni sa svega 6,23 %, a radi se o prostoru koji se nalazi na krškom reljefu i koji se prostire u 8 županija i predstavlja 44% teritorija naše zemlje. Isto tako, na prostorima krških pašnjaka obitava svih vrsta domaćih životinja koje konvergirano u uvjetna grla predstavljaju oko 130 000 uvjetnih grla, navodi Čagalj i dodaje: „To znači da je sadašnji ARKOD sustav sasvim nedovoljan za postojeći broj domaćih životinja na područjima krških pašnjaka. Nedostaje više od 340 000 hektara površina krških pašnjaka koje trebaju biti upisane“.

Krš

A upravo su na krškim pašnjacima mogućnosti proizvodnje vrhunske hrane na potpuno prirodan i tradicionalna način velike.„U Hrvatskoj je u neprihvatljivoj mjeri prisutan uvoz hrane iz inozemstva prečesto sumnjivog podrijetla, zdravstvene i uporabne djelatnosti. Mi moramo naglasiti važnost krških pašnjaka kao jednog nedovoljno iskorištenog prostora za proizvodnju zdrave hrane. U tom smislu je konferencija važna jer će u cjelini tematizirati resurse i dalekosežne mogućnosti gospodarske djelatnosti na krškim pašnjacima u uvjetima u kojima je naša zemlja jedna europska renomirana turistička destinacija pa postoji pritisak na povećanje kvalitete naše ponude i jačanja vrijednosti Hrvatske kao turističke destinacije.“, naglašava Čagalj. Osim navedenog, poljoprivredna djelatnost na krškim pašnjacima ima dodatnu važnost za opću sinergiju razvoja i održanja lokalnih zajednica, za popunjavanje i stvaranje određenih poduzetničkih centara izvrsnosti na tim regijama koje su u neposrednom prometnom zaleđu svih naših turističkih regija. To daje dodatne mogućnosti za ukupan razvoj i poljoprivrede i turizma i gospodarstva i zemlje uopće, zaključuje Čagalj.

Kroz ekološko ekstenzivno stočarstvo i napasivanje krških pašnjaka domaćim životinjama štite se mnoge prirodne funkcije krajobraza, specifičnosti reljefa, staništa, biodiverzititeti i ostvaruje se najučinkovitija protupožarna zaštita u tim regijama. Projekt Krš stoga predstavlja kreiranje objedinjene strategiju razvoja i zaštite krških područja. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da rezerviraju datum 28. listopada 2019. te prisustvuju radu 1. međunarodne konferencije o kršu – Projekt Krš u Šibeniku.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje