BJELOVARSKI SAJAM

Kruna višestoljetne tradicije sajmovanja u Bjelovarskom kraju

Agrovijesti
Bjelovarski proljetni sajam Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL Pogledajte galeriju
Prvi je Proljetni sajam okupio 57 izlagača sjemenske robe, sredstava za zaštitu bilja i poljoprivredne mehanizacije.

Bjelovarski sajam nastao je kao kruna višestoljetne tradicije sajmovanja u Bjelovarskom kraju, središnjoj Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

U pitanju je sajam koji je osnovan 1993. godine i u ovih dvadest pet godina postao je brend , prepoznatljiv bjelovarski i hrvatski proizvod. Nakon pet uspješnih godina u organiziranju sajamskih priredbi 1998. godine Uprava Bjelovarskog sajma donijela je odluku o pokretanju Proljetnog sajma koju su prihvatili osnivači sajma, Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Bjelovarski proljetni sajam
Prvi je Proljetni sajam okupio 57 izlagača sjemenske robe, sredstava za zaštitu bilja i poljoprivredne mehanizacije. U sklopu sajma održana je i aukcijska prodaja visoko kvalitetnih junica , te okrugli stol na temu proljetne sjetve. Na sajmu se repromaterijal za proljetnu sjetvu mogao nabaviti po znatno povoljnijim cijenama nego u prodavaonicama, što je zapravo i bio cilj organizacije Proljetnog sajma.

Tijekom dvadeset godina Proljetni je sajam, kao mlađi brat, izrastao u manifestaciju koja stoji uz bok Jesenskom sajmu. Rastući iz godine u godinu, izlagačima, kvadraturom izložbenog prostora i brojem posjetitelja izrastao je u manifestaciju koja okuplja gotovo sve renomirane proizvođače sjemenske robe i zaštitnih sredstava, te proizvođače poljoprivredne mehanizacije.

Šireći se i postajući sve veći i značajniji Proljetni je sajam uvodio i nove manifestacije i izložbe. Ove se godine tako na sajmu organizira Sajam poljoprivredne mehanizacije, te treći po redu Drvni svijet.

Bjelovarski sajam
Nastavljajući tradiciju edukacije Proljetni sajam organizira niz okruglih stolova i ostalih predavanja na kojima će stručnjaci iz oblasti poljoprivrede i šumarstva obraditi brojne teme za koje su iskazani interesi od naših poljoprivrednika i šumoposjednika.

Iako je poljoprivredni dio sajma svojevrsna osovina, uključenjem prehrambene industrije zaokružen je ciklus od proizvođača sjemena do završnog proizvoda bilo koje poljoprivredne kulture. Tako su danas na Proljetnom sajmu prisutne i najveće prehrambene tvrtke.

Članstvo Republike Hrvatske u EU, smještaj sajma u jednoj od najjačih poljoprivrednih županija u Republici Hrvatskoj i dobra cestovna povezanost ( blizina Zagreba ) prednosti su izlaganja na Bjelovarskom sajmu. Kako kažu organizatori, izložbeno – prodajni karakter proljetnog sajma otvara brojne nove mogućnosti kupcima, izlagačima i posjetiteljima.

Bjelovarski sajam raspolaže s više od 155.000 m²sajamske površine. Za potrebe različitih priredbi prilagođeno je 6.000 m² zatvorenog prostora, 70.000 m² otvorenog i 1.800 m² nadstrešnica, te 75.000 m² parkirališnog prostora. Uz domaće izlagače prijavljeno je oko 10 posto stranih izlagača koji dolaze samostalno iz inozemstva i strani izlagači koji izlažu putem zastupnika.

Bjelovarski sajam član je EURASCO – udruženja organizatora poljoprivrednih sajmova, koji obuhvaća najveće poljoprivredne sajmove u Europi. Više desetaka posjetitelja i oko 450 izlagača na prošlom Proljetnom sajmu ukazuju na velik značaj same manifestacije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje