Zanimljivosti

Kukuruz - klip pun ugljikohidrata, vitamina i minerala

Agrovijesti
Kukuruz Fotografija: Thinkstock
Jedan prosječan klip kukuruza ima otprilike 300 zrna, a svako od njih malo je skladište ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina, minerala i vlakana. Svjež klip kukuruza ima otprilike 100 kalorija!

Iako u kukuruzu možemo uživati tijekom cijele godine, onaj koji jedemo početkom jeseni sadrži najviše hranljivih tvari. Ustaljeno je mišljenje kako je svježe povrće zdravije od kuhanog, ali to se ne odnosi na kukuruz! Naime, američki istraživači otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza, kuhanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći.

Kako kukuruz čuva zdravlje?

Kukuruz sadrži i jake antioksidante, lutein i zeaksantin, sadrži beta karoten i vitamine B kompleksa, magnezij, fosfor i vitamin C. Ovako bogat sastav čini kukuruz namirnicom koju biste trebali uvrstiti u svakodnevni jelovnik, jer ćete tako smanjiti rizike od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Redovna konzumacija kukuruza potiče rad metabolizma i probave te izbacivanje toksina iz organizma i sprječava nastanak bolesti crijeva.

Sastav kukuruza

Škrob je sastojak koji je najviše zastupljen u zrnukukuruza - čak 73 posto.

• Ugljikohidrati – 82 posto

• Masti – 10 posto

• Bjelančevina – 8 posto

• Proteini 8-11 posto

• Dijetalna vlakna - 10 posto

Svi koji misle da kukuruz opterećuje organizam suvišnim kalorijama, grdno se varaju: u svježem klipu kukuruza prosječne veličine ima samo 80 do 100 kalorija. Kukuruz je odličan izvor vitamina B1 koji ima važnu ulogu za rad mozga.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje