Loša jesen za ratarske kulture

Kukuruza manje za 28 posto, soje za 15 posto, jedino je repa rasla gotovo 10 posto

Agrovijesti
Suša Fotografija: Pixabay
Hrvatska je tijekom prošle jeseni imala urod kukuruza od 1,56 milijuna tona što je za gotovo 28 posto manje nego što je bila proizvodnja ove važne kulture u 2015. godini. U proizvodnji je podbacila i proizvodnja soje za 14,8 posto, krumpira za čak 26,3 posto, dok je rast zabilježen kod proizvodnje šećerne repe za oko 11 posto

Hrvatska je tijekom prošle jeseni imala urod kukuruza od 1,56 milijuna tona što je za gotovo 28 posto manje nego što je bila proizvodnja ove važne kulture u 2015. godini. U proizvodnji je podbacila i proizvodnja soje za 14,8 posto, krumpira za čak 26,3 posto, dok je rast zabilježen kod proizvodnje šećerne repe za oko 11 posto, sa 1,17 milijuna tona na 1,3 milijuna tona kolika je bila proizvodnja prošle jeseni. Proizvodnja soje bila je na razini 208.000 tona, dok je krumpira proizvedeno u količini od 126.000 tona. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku procjenjuje se da je prirod silažnoga kukuruza smanjen, i to za gotovo 35%.

Suša koja je prošlo ljeto bila vrlo izražena posebice u pojedinim dijelovima Slavonije i Branje uzrok je smanjenom prinosa kukuruza i soje po hektaru, ističu poljoprivredni stručnjaci koji smatraju da valja uzeti u obzir i činjenicu da je 2015. godina bila rekordna u mnogim proizvodnjama, zbog čega je rezultat u 2016. nešto niži. Klimatske promjene sve su veći ograničivajujući faktor kod prinosa jesenskih kultura, zbog čega se sve više poljoprivrednika opet okreće proizvodnji pšenice jer dolazi ranije već krajem lipnja, ističu stručnjaci.

Podaci DZS pokazuju da je prinos kukuruza za silažu bio manji za 11.400 kilograma po hektaru, kukuruza za zrno 2.200 kilograma po hektaru i soje 700 kilograma po hektaru. Proizvodnja šećerne repe bila je veća za 125 000 tona, a uzrok povećanom prirodu šećerne repe jest veća žetvena površina, i to za 4 100 hektara. Prinos suncokreta povećan je za 2,7% na 114.000 tona.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje