Vinar u Kuhinji no. 2

Kultna vina ADŽIĆ na degustaciji u KUHINJI

Agrovijesti
Vinar u kuhinji - vina Adžić Fotografija: Julio Frangen
Abeceda finih zalogaja u suradnji sa zagrebačkim restoranom KUHINJA u projektu VINAR U KUHINJI ugostila je kutjevačku vinariju ADŽIĆ,

Vinogradarstvo i vinarstvo desetljećima su strast i tradicija obitelji Adžić. Prve butelje iz berbe 1995. godine bile su početak komercijalizacije obiteljske vinske priče pod vostvom Antuna Adžića. Vinogradi se nalaze u nadaleko poznatom kutjevačkom vinogorju smještenom na južnim obroncima Krndije, izuzetno povoljnim za vinovu lozu na kojima tradicija uzgoja seže još iz 13. stoljeća. Blagodati kutjevačkog vinogorja i duga obiteljska tradicija jamče visoku kvalitetu vina što je u proteklih dvadeset godina bio glavni cilj vinarije - a u tom duhu idu i dalje.

Adžić graševina, rajnski rizling, pinot sivi, pinot crni i zweigelt uzgajaju se na najboljim položajima, u samom srcu kutjevačke zlatne doline. Položaji Venje, Hrnjevac i Mitrovac nadaleko su poznati mikrolokaliteti. U vinogradu se određuje kvaliteta i put budućeg vina, sve je podređeno pomnoj obradi, niskim prinosima i vrhunskoj kvaliteti grožđa. Vina se vinificiraju bez uporabe selekcioniranih kvasaca – fermentacija se odvoja prirodnim putem, uz kontrolu temperature. Bijela vina se vinificiraju i dozrijevaju u posudama od inoksa, a crna vina dozrijevaju u bačvama od slavonskog hrasta.

Na elegantnoj etiketi vinarije Adžić detalj je veza s tradicionalne slavonske nošnje koji nosi ime Hrvatska zvijezda. Razlika u boji pojedine etikete vezana je za određenu sortu, pa je tako zlatna pripala Graševini Hrnjevac - nastaloj iz posebno odabranih i selektiranih grozdova, vinograda starih 50 godina - i godinama oduševljava mnoge ljubitelje vina.

Proizvodnja vina Adžić slijedi tradiciju, radi se onako kako se proizvodilo nekada. Nema laboratorija, ne dodaju se kvasci, vina se ne popravljaju. Ono što daju vinograd i priroda, pretvori se u vino. Klima se mijenja, uvijek ima novih izazova, ali vrhunska je kvaliteta jedino što je važno i - glavna je misao vodilja i put Adžić vina za budućnost.

Na degustaciji u Kuhinji kušali su se 5 vina s jelima chefa Kuhinje, Dejana Davidovića.

Graševina 2018

Rajnski rizling 2017 & Jakobova kapica

Pinot sivi 2017 & wok s piletinom i povrćem

Graševina Hrnjevac 2017 & pappardelle s Natura tartufima

Pinot crni 2015 & Boeuf bourgignon

Brownie kocka s malinom

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje