Maximo Oro

Kupaža graševine i chardonnaya koja već osvaja priznanja

Agrovijesti
Kutjevo d.d Fotografija: Kutjevo d.d.
Grožđe za proizvodnju ovog ekskluzivnog vina potječe s položaja Vetovo, koji je jedan od najboljih vinogradarskih položaja kutjevačkog vinogorja.

Nedugo nakon osvajanja tri brončane medalje i preporuke na International Wine Challangeu, stižu nova odličja za vinariju Kutjevo. Naime, na najvećem svjetskom vinskom natjecanju Decanter World Wine Awards u Londonu koji je okupio 270 svjetskih vinskih stručnjaka kako bi ocijenili vina iz 61 zemlje, vinarija Kutjevo osvojila je dvije srebrne i dvije brončane medalje.

Srebro su osvojile Graševina de Gotho 2017. i Vrhunska graševina 2017., dok su broncu osvojile Graševina de Gotho 2016. te novo vino iz premium linije, Maximo Oro 2016.. Novo vino, Maximo Oro 2016. nastao je kao odgovor na zahtjeve tržišta za novim vinom koje će prvenstveno biti namijenjeno restoranima i idealno za sljubljivanje s vrhunskim specijalitetima.

U pitanju je kupaža graševine, najzastupljenije vinske sorte bijelog grožđa u Hrvatskoj i chardonnaya, jedne od najpoznatijih vinskih sorti u svijetu. Grožđe za proizvodnju ovog ekskluzivnog vina potječe s položaja Vetovo, koji je jedan od najboljih vinogradarskih položaja kutjevačkog vinogorja.

Ovaj cuvée krasi žuta boja sa zelenkastim odsjajem, zaokružene sortne arome te diskretna mineralnost specifična za kutjevački terroir. Na miris se otvaraju primarne floralne note, dok punoća okusa otkriva delikatnu voćnost zrelih jabuka i kruške uz skladno i ugodno tijelo s osvježavajućim kiselinama. Vino će se proizvoditi u ograničenim količinama te će se moći pronaći isključivo u HoReCa kanalu.

Inače, kutjevačka vina odnjegovana u starom cistercitskom podrumu izgrađenom davne 1232. godine jedan su od simbola hrvatske vinske kulture. Kutjevački podrum, jedan je od najstarijih podruma u jugoistočnoj Europi krije legendu staru već tri stoljeća koja kaže da su carica Marija Terezija i barun Trenk tamo zajedno proveli punih tjedan dana, o čemu svjedoče recke na podrumskom zidu kojima su zabilježili svoju veliku ljubavnu želju.

Upravo ova legenda nadahnula je kreiranje premium linije vina Maximo koja predstavljaju vina za iznimno uživanje. Dizajn etikete vina iz Maximo linije povezuje ovu staru legendu s proizvodima najmodernijih trendova u vinogradarstvu i vinarstvu. Maximo Bianco, Maximo Nero te pjenušac proizveden od sorte graševine, Maximo brut, već godinama osvajaju prestižne nagrade na brojnim svjetskim natjecanjima te novo vino Maximo Oro koji je osvojio brončanu na International Wine Challangeu. To je bilo prvo ocjenjivanje ovog vina na kojem je odmah dokazao svoju vrhunsku kvalitetu i potencijal.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje