Hrvatske šume

Kupljeni specijalni kamioni za transport sječke

Agrovijesti
Hrvatske šume Fotografija: Hrvatske šume
Investicijski ciklus Hrvatskih šuma od 20 milijuna kuna

S nabavom osam specijaliziranih kamiona za prijevoz drvne sječke, Hrvatske su šume nastavile investicijski ciklus vrijedan više od 20 milijuna kuna, priopćili su iz tog trgovačkog društva. Ističu kako je drvna masa jedan od najboljih i najstarijih izvora obnovljive energije.

No gotovo četvrtina te vrijedne sirovine dosad je u Hrvatskoj bila neiskorištena jer nije postojalo ekonomično tehnološko rješenje prerade drvnog otpada. Zato su kupili jedan od svjetski najnaprednijih modela iverača, koji je preduvjet za proizvodnju zelene energije i očuvanje okoliša, a kako bi se značajno povećala iskorištenost prikupljene drvne mase, kupljeni su i potrebni kamioni.

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić kazao je kako se zahvaljujući investicijama u najmoderniju šumarsku tehnologiju Hrvatska svrstava među najnaprednije zemlje EU koje slijede šumarsku politiku očuvanja ekosustava i stvaranja kružne ekonomije kao jedine moguće za održivi razvoj.

Nabavkom kamiona za prijevoz drvne sječke te uz učinkovitije iskorištavanje drvnih resursa osigurani su pak i uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta i ostanak stanovništva u ruralnim područjima. – Za razliku od vjetro ili solarnih elektrana, novim strojevima HŠ-a upravljat će ljudi jer drvne ostatke treba najprije proizvesti, prikupiti, samljeti te dopremiti do krajnjih korisnika.

Kvalitetnim iskorištavanjem preostalog šumskog otpada smanjuju se i rizici od nastanka požara kao i ovisnost o uvozu fosilnih energenata – kazali su iz HŠ-a. 


 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje