Kiš za HRT o zapljeni

Kupujte hrvatsko meso

Agrovijesti
Pomoćnik ministra poljoprivrede Tomislav Kiš Fotografija: Marko Prpić/PIXSELL
Velika akcija veterinarske inspekcije u Dalmaciji urodila je plodom. Pronašli su 4,5 tone domaćeg mesa čiji su proizvođači nepoznati i za koje se ne zna je li zdravstveno ispravno.

Zatvorene su dvije mesnice i oduzete 52 životinje, među kojima goveda, janjad, koza i svinje. I to nije sve - utvrđeno je da od šest trgovaca mesom čak pet nije bilo registrirano. Svi su počinitelji - prijavljeni! 

Na ovu temu u središnjem Dnevniku HRT-a gostovao je pomoćnik ministra poljoprivrede Tomislav Kiš.

Meso je nepoznatog podrijetla i to je ključna stvar. Ako nemamo slijedljivost mesa ne možemo o antibioticima ili zaraznim bolestima niti potvrditi niti bilio što učiniti u tom smislu i to je razlog za neškodljivo uklanjanje mesa, rekao je pomoćnik ministra.

Ne može se reći da je meso škodljivo, ali ne možemo reći i ništa. Imamo odličan sustav zaštite javnog zdravstva potrošača. imamo odličnu veterinarsku službu. Ovo je devijacija u sustavu koja se na ovaj način treba riješiti, dodao je. 

Trgovci su posredno uključeni nakon nadzora u klaonicama i mesnicama. Imamo oko 140 klaonica, 1800 mesnica i taj sustav funkcionira dobro. Ima i mali broj objekata koji funkcionira na crno. Mi smo to pratili od svibnja i tome ćemo nadzorom stati na kraj. Sad je na sudovima da provedu stvar do kraja, a može biti i zatvorskih kazni, kazao je Kiš.

Govori se i o kvrgavoj koži, bolesti goveda, a počelo je i preventivno cijepljenje. Možemo li biti sigurni u ono što jedemo, u meso koje kupujemo?
Meso je potpuno ispravno za ljudsku uporabu, bitno je da ide kroz sustav. To će meso biti jasno označeno u trgovinama, jer je tako propisano, no to je meso potpuno ispravno. Dapače, imamo sada još dokaz više da su te životinje cijepljene i da je to hrvatsko meso. Imamo priliku stecajem okolnosti zbog neugodnosti oko kvrgave kože zaista imati hrvatsko meso u većim količinama na hrvatskom tržištu. Pozivam sve da kupuju hrvatsko meso, rekao je Kiš.

Gostovanjem pogledajte na hrt.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje