Najstariji podrum Kutjeva

Najveća bačva u Kutjevu d.d. ˝odgaja˝ vrhunsku graševinu već 35 godina

Agrovijesti
Kutjevo d.d. Fotografija: Ivica Galović/PIXSELL
Bačva prima čak 53.520 litara i od slavonskog je hrasta.

Prilikom obilaska starog podruma u Kutjevu, iz davne 1232. godine Kutjevčani vole naglasiti kako  je u pitanju podrum u kojem se 785 godina bet prestanka pije vino jer su sve obitelji pod kojima je bio kroz povijest njegovale kulturu ispijanja vina. Autori podruma su Cisterciti, svećenički red nastao u francuskoj Burgundiji koji su u 13.stoljeću izgradili čitav kompleksu u Kutjevu. 

Kutjevo d.d.
˝Naša najveća bačva u podrumu prima čak 53.520 litara, napravljena je od slavonskog hrasta i ˝odgaja˝vrhunsku graševinu već 35 godina. Mi kažemo da je ta bačva mama naše vrhunske kutjevačke graševine˝, pohvalio se Josip Vitez, direktor vinogradarske proizvodnje Kutjeva.

Prošle godine posadili su 20 novih hektara, a ove godine je u planu 40 hektara koje će zasaditi na tri položaja koji su im ključni za kvalitetu vina jer na njima nastaju premium vina. Jedna od takvih vina je i graševina Turković iz kategorije vrhunskih vina, nastala u čast obitelji koja je godinama bila vlasnik vinarije Kutjevo te vino ledene berbe graševine s najviših vinogradarskih položaja koje je ove godine brano na -7 stupnjeva.

Kutjevo d.d.
˝Hrvatska ima 130 autohtonih vinskih sorti, a graševina je brend ovog prostora. Još u doba obitelji Turković, 1925.godine počela je osvajati medalje. Kušanje vina je subjektivan doživljaj, a jedna čaša vina ima čak 3500 različitih aroma,˝poručila je Valentina Silović iz Kutjeva d.d.

Kutjevo d.d.
Budući da žene čine čak 53 posti potrošača vina danas, na blind tastingu koje su organizirali željeli su od žena dobiti povratnu informaciju. Kako kaže Silović, zbog previše informacijama, vino se ne može doživjeti u potpunosti stoga su prvo krenuli s kušanjem, a tek nakon prvog doživljaja krenulo je učenje se o vinu.