Proizvodnja

Kvaliteta duhana iz Semberije najbolja u posljednjih 10 godina

Agrovijesti
Sušenje listova duhana Fotografija: Pixabay
Na području Semberije u BiH ove godine sa 270 hektara skinuto je 400 tona duhana, a proizvođači, njih 79, kažu da su zadovoljni prinosom i kvalitetom koja je najbolja u zadnjih 10 godina.

Direktor bijeljinske tvrtke "Duvan" Svetozar Mihajlović kaže kako će više od polovice roda završiti na inozemnom tržištu. 

"Proizvođači duhana zadovoljni su zbog dobrog prinosa i otkupne cijene, ali to još nije dovoljno da bi bili zadovoljni u potpunosti. Proizvodnja je rentabilna i, iako kasne poticaji i premije iz lokalnog Agrarnog fonda, više od polovice ovogodišnjeg roda završit će na inozemnom tržištu", rekao je Mihajlović Srni. 

Tvrtka "Duvan" otkupilo je sav ovogodišnji urod, a Mihajlović navodi da će cijena duhana, u prosjeku, biti oko četiri KM za kilogram.

On smatra da bi duhansku proizvodnju trebalo više stimulirati, te da najveći problem proizvođačima predstavlja kašnjenje premija i neredovno stimuliranje od lokalne zajednice. 

"Poticaji su ostali isti kao prethodnih godina, a to nije prava stimulacija za proizvodnju duhana. Ako je želimo povećati i ako hoćemo smanjiti crno tržište mora se više voditi računa o poticajima koji bi proizvođačima dali sigurnost za ulazak u proizvodnju", rekao je Mihajlović, napominjući da proizvodnja duhana može biti od velike koristi za državu i za otkupljivače.

On smatra da bi poticaji trebali biti veći i da bi prosječna otkupna cijena trebalo biti  pet KM i tada bi proizvođačima bilo mnogo lakše da uđu u novu proizvodnju.

Od proizvedenih 400 tona duhana, više od 40 posto je prve i druge klase, što će olakšati plasman uroda. Dio će biti plasiran u bugarsku tvornicu "Bulgar tabacco" koja je i prethodne dvije godine otkupljivala semberski duhan, a dio duhana bit će isporučen na crnogorsko, grčko i njemačko tržište.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje