BiH

Kvaliteta pilećeg mesa na razini EU

Agrovijesti
Piletina Fotografija: Thinkstock
Kvaliteta domaćeg pilećeg mesa je na razini Europske unije jer se u Bosni i Hercegovini ne koriste genetski modificirani proizvodi u proizvodnji stočne hrane – izjavio je potpredsjednik Koordinacijskog odbora peradara BiH i izvršni direktor u tvrtki “Madi” Tešanj Edin Jabandžić za Fenu

“Madi” i ostali proizvođači iz tog Odbora, kako je dodao, spremni su za posjetu FVO inspekcije iz Dublina i nadaju se da će konačno dobiti zeleno svjetlo za izvoz svojih proizvoda na tržište EU. Prilikom ranije posjete inspektora problem je bio u tome što sustav kontrole “od polja do stola” na razini države nije dobio prolaznu ocjenu.

Jabandžić je naveo da BiH ima ozbiljan potencijal za proizvodnju pilećeg mesa i da je peradarstvo sektor koji realno ima prostora za širenje. Što se tiče kapaciteta u BiH, radi se o nešto više od 30 milijuna tova brojlera na godišnjoj razini. Rastom potražnje ima prostora da se ti kapaciteti šire, a Jabandžić ističe da se svakodnevno može vidjeti gradnja novih farmi, a i kapaciteti klaonica su dosta veliki.

“Što se tiče samih klaonica, koliko je meni poznato, za izvoz su se kandidirale tri. Iz Dublina su najavili predposjet i u ‘Madiju’ su 7. listopada, dakle, već za nekih 15-ak dana. Nakon toga bi u dogledno vrijeme trebao uslijediti službeni posjet, te njihov konačni izvještaj na kojoj razini je BiH, odnosno šta je napravila država, a šta mesna industrija i hoćemo li konačno dobiti dozvolu za izvoz u EU”,  naglasio je.

Podsjeća da je “Madi” prošle godine pustio u funkciju modernu klaonicu čiji je kapacitet 6.000 brojlera po satu, tako da teoretski ta klaonica može proizvesti 25 milijuna brojlera na godišnjoj razini, što je ujedno čini i klaonicom najvećeg kapaciteta na prostoru bivše države.

Osim kapaciteta, kako je dodao, radi se i o najmodernijoj opremi tog tipa gdje su sterilni procesi proizvodnje dovedeni do savršenstva i kao takva nudi mnogo bolju kvalitetu i napredniju završnu obradu.

“‘Madi’ je u ovom momentu lider u proizvodnji pilećeg mesa u BiH i svakako se nadamo i radujemo tom izvozu da bismo u potpunosti zaposlili sve naše kapacitete”, dodao je.

Neki od ciljeva Koordinacijskog odbora peradara BiH su zalaganje za bolji tretman ove grane privređivanja, omogućavanje izvoza peradarskih proizvoda u zemlje EU, kao i eliminiranje svih parafiskalnih davanja koja opterećuju proizvodnju.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje