Studija EK

Lanac opskrbe hranom u EU može profitirati od udruga poljoprivrdnih proizvođača

Agrovijesti
Sustav, lanac Fotografija: Pixabay
1990. godine bilo je samo 56 poljoprivrednih sektorskih organizacija, a do 2016. godine taj se broj popeo na 119.

Udruge poljoprivrednih proizvođača okupljaju različite dionike aktivne u lancu opskrbe hranom, od poljoprivrednika i proizvođača do supermarketa, s ciljem poboljšanja komunikacije između različitih igrača u lancu opskrbe hranom i jačanje u razgovorima i pregovorima s javnim vlasti.

Nova studija provedena od strane Europske komisije pokazuje da iako poljoprivredne sektorske organizacije nisu dio opskrbnog lanca u svim zemljama EU-a, njihova učinkovitost u zemljama u kojima postoje može i povećati njihove popularnost u svim zemljama EU.

Budući da udruge poljoprivrednih proizvođača nisu obavezna u EU trenutno samo osam zemalja EU ima takve udruge , a to su Francuska, Grčka, Španjolska, Mađarska, Italija, Nizozemska, Portugal i Rumunjska. Ipak, njihova važnost i učinkovitost raste, naime 1990. bilo je samo 56  udruga poljoprivrednih proizvođača, a do 2016. godine taj se broj popeo na 119.

Studija sugerira da je ovaj porast ostvaren djelomično zbog dokaza da udruge poljoprivrednih proizvođača mogu pomoći u osiguravanju usklađenosti i suradnje u cijelom lancu opskrbe hranom u širokom rasponu područja, od poboljšanja znanja i transparentnosti proizvodnje i tržišta do istraživanje novih potencijalnih tržišta i unapređenja marketinga.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje