Europska investicijska banka

Lansira se paket zajmova vrijedan gotovo milijardu eura namijenjenih poljoprivredi i bioekonomiji

Agrovijesti
Poljoprivrednik, novac Fotografija: Thinkstock
Na svaki euro banke u projektu sudjelovat će istim iznosom što će mobilizirati 2 milijarde eura u dugom roku.

Europska investicijska banka (EIB) lansirat će paket zajmova vrijedan gotovo milijardu eura namijenjenih poljoprivredu i bioekonomiji.

Isti će iznos popratiti i financijske institucije koje će sudjelovati u programu čime će se mobilizirati oko dvije milijarde eura kredita na dugi rok. Vijest je objavljena na jučerašnjoj konferenciji pod nazivom "Adresiranje volatilnosti cijena i potreba za financiranjem mladih farmera i poljoprivrede" u Bruxellesu.

Unutar tog paketa 700 milijuna eura zajmova namijenjeno je malim i srednjim tvrtkama čime će upravljati lokalne banke i leasing kompanije, a uključit će prozor od najmanje 10 posto za poljoprivrednike mlađe od 41 godine.

Shema bi trebala omogućiti mladim poduzetnicima u poljoprivredi koristi od duljih dospijeća do 15 godina kao i počeka od 5 godina. Iz EIB-a ističu da je riječ je o jednoj od najvećih inicijativa za financiranje poljoprivrede pod kišobranom te europske banke koju će nadopuniti dva 'pilot zajma'; 75 milijuna eura isključivo mladim poljoprivrednicima te 200 milijuna eura kredita za poljoprivredu i borbu protiv klimatskih promjena. 

EIB-ova inicijativa želi poduprijeti ulaganja u poljoprivredni sektor koji banke često zaobilaze zbog percepcije o visokom riziku.  Anketa među poljoprivrednicima u Europi predstavljena na briselskoj konferenciji pokazala je da poduzetnici, posebno mladi, u tom sektoru teže dolaze do financiranja nego u drugim sektorima, a njihovi se zahtjevi za kredit češće odbijaju. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje