Rekordne cijene

Limun skuplji od kilograma svinjskog mesa – cijena skočila na 29 kuna

Agrovijesti
Limuni, agrumi Fotografija: Pixabay
Cijena kilograma limuna skočila je na nevjerojatnih 28,81 kuna u trgovinama, dok je na tržnicama nešto niža i i iznosi oko 26 kuna. Nestašica na tržištu i visoke trgovačke marže utjecale su na to da je cijena ovog agruma premašila cijenu kilograma svinjskoga mesa, koji se u prosjeku kreće od 23 do 30-tak kuna, ovisno o kategoriji.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, cijena limuna je viša za 34,95 posto u trgovini, a gotovo isto toliko na tržnicama.

Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) cijena limuna je prošle godine u isto vrijeme bila 21,35 kuna u trgovini, a 19,10 kuna na tržnicama dok je primjerice 2011. cijena limuna u ovo vrijeme bila 12,56 kuna u trgovini, a samo 11,99 na tržnicama.

Kada neka država nema svoju dovoljnu proizvodnju onda je ovisna o uvozu, a samim time i cijenama koje nameće globalno tržište ali i visoke trgovačke marže.  Tako se jednostavno može objasniti stanje na tržištu voća i povrća koje u Hrvatskoj često osiclira i građani su prisljeni kupovati po visokim cijenama.

Hrvatska ima idealne uvjete za proizvodnju limuna na Visu, Hvaru i drugim otocima i u okolici Dubrovnika, no sada imamo oko nekih 1000 hektara. Na Visu u organiziranoj proizvodnji se proizvede oko 20 tona i još nekoliko tona je proizvodnja u okućnicama, dok su nam potrebe oko 1000 tona, objasnio nam je Stanislav Štambuk iz Savjetodavne službe na Hvaru.

Problem slabe proizvodnje je navodnjavanje koje se vrlo lako da riješiti i vrlo brzo bi mogli podići nasade i postati samododstani u ovoj proizvodnji. Važno je također da se koriste i novci iz EU fondova kako bi se ova proizvodnja podigla, smatra Štambuk. 

Štambuk kaže kako nije samo problem sa limunom nego i drugim vrstama poput rogača kojeg se nekada, dalekih 50-tih godina prošlog stoljeća, proizvodili oko 500 tona, a danas smo na simboličnim količinama.

Ističe kako su ove cijene pretjerane, a po njegovom mišljenju cijena limuna ne bi smjela biti veća od 10 kuna, a cijena mandarina od 4 do 5 kuna.

No, kao što smo već rekli, kada smo ovisni u uvozu i trgovačkim maražma onda smo i prisiljeni plaćati jako visoke cijene za proizvode koje bi brzo i lako mogli podići i prodavati ih po konkuretnim i za potrošače povoljnim cijenama.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje