Apsurdi

Limun u BiH skuplji nego kilogram svinjskoga mesa

Agrovijesti
Limuni, agrumi Fotografija: Pixabay
Cijena limuna u BiH dosegla je svoj maksimum - šest KM, To je naljutilo građane pa kažu kako je čak i akcijska cijena svinjetine bez kostiju manja.

Kilogram limuna pri uvozu u BiH malo je skuplji od jedne marke, svjedoče podaci iz Uprave za indirektno oporezivanje, pa nema osnove da to voće bude toliko skupo.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, potvrdio je za Nezavisne novine kako je u prvih šest mjeseci u BiH ukupno uvezeno 4.751.817,79 kilograma limuna, ukupne vrijednosti 6.075.027,02 KM.

Lani u istome razdoblju uvezeno je pola milijuna kilograma više, a plaćeno 560.000 KM manje. Iz Udruženja za zaštitu potrošača kažu kako su upoznati sa činjenicom da su cijene limuna iznimno velike jer je u glavnim zemljama izvoznicama rod ove voćke podbacio.

-To izravno utječe na kvalitetu i dostupnost pa tako i na cijenu, jer potražnja ostaje ista, naglašava Dragovan Petrović, glavni tajnik Udruženja za zaštitu potrošača Banjaluke. Dodaje kako potrošači u BiH zbog skromna kućnoga proračuna ovakve namirnice sve češće kupuju na komad, a ne na kilograme.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje