DOŽIVOTNO PROGONSTVO

Lipicaneri vraćeni iz Srbije sad žive u bespravnom najmu

Agrovijesti
Fotografija:
Konji koji su vraćeni iz Srbije nakon Domovinskog rata sad su ponovno prisiljeni mijenjati lokaciju zbog isteka ugovora o najmu

Tako plemenita pasmina, a tako neizvjesna sudbina, tim bi se riječima mogao sažeti život u progonstvu konja lipicanera koji trenutno obitavaju na imanju Izidorovac u Lipiku. Riječ je, naime, upravo o onim konjima o kojima se godinama vodio spor sa Srbijom, nakon što ih je srpski entitet u vrijeme Domovinskog rata oteo s okupiranog područja, da bi ih Hrvatska konačno uspjela vratiti 2007. godine.

Ratni put lipicanera

Na dan 26. rujna 1991. godine, radnici ergele Lipik pustili su konje iz štala, koja je idućeg dana zapaljena granatama. Od 118 konja u ergeli, od kojih većinom lipicanera, 35 konja je ubijeno.

U kolovozu 1991., oko osamdeset preostalih konja odvedno je u Bosnu i Hercegovinu, u mjesto Lilić, da bi u veljači 1992. godine bili odvedeni u Vojnu ustanovu u Karađorđevu, gdje su ostali sve do veljače 1995. godine. Tadašnja Vlada Republike Srpske Krajine donijela je odluku da Milan Komasović, koji je tijekom ratnih operacija oteo konje, mora vratiti lipicanere na područje općine Pakrac, na kojem se nalaze štale ergele Lipik. No, Komasović seli otete konje u objekte poljoprivrede zadruge "Bešenovo" u blizini Sremske Mitrovice, gdje ostaju do 1997. godine. U 1998. godini, lipicaneri iz Lipika preseljeni su na poljoprivredno gospodarstvo Teodora Bukinca kod Novog Sada. Slijedom toga, Bukinac traži od Republike Hrvatske da mu podmiri novčani iznos od oko 300.000 eura za držanje i hranidbu konja za sve dane na njegovom imanju.

I nakon tako teškog povratka u Hrvatsku, lipicaneri ostaju predmet političkih skandala. Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prihvatio je ostavku ravnatelja Državne ergele Đakova i Lipika Mirka Damjanovića, nakon što je jednog lipicanera "posudio" iz ergele da bi ga jahao njegov maloljetni sin, koji je u jednom trenutku pao s konja, a životinja se preplašila i pobjegla te potom podletjela pod vlak.

Neizvjesna sudbina

Ni danas sudbina 66 konja preostalih u ergeli Lipik nije puno izvjesnija. Naime, nakon svih tih preseljenja, oni su trenutno smješteni u ergeli Lipik bez važećeg ugovora o najmu. Najmodavac kompleksa Izidorovac je tvrtka Poljoprivreda Lipik, a sukladno ugovoru o najmu, ergela Lipik morala bi predati u posjed zakupom zahvaćene objekte. Lipicaneri, kao i zaposleni djelatnici te prateća infrastruktura, morali bi se hitno preseliti na drugu lokaciju. Iz tog razloga, Grad Lipik je započeo projekt pripremanja projektne dokumentacije za izgradnju novih prostorija ergele Lipik.

Grad Lipik do sada je osigurao važeću građevinsku dozvolu, a u narednom periodu planirano je osiguranje potrebnih sredstava, pokretanje javne nabave i početak izgradnje. Procijenjeni iznos projekta je oko 50 milijuna kuna, a realizacija projekta planirana je kroz devet razvojnih etapa u razdoblju od tri godine. Namjera je dio aktivnosti projekta, prema tipu prihvatljivosti operacija i troškova, financirati pomoću EU sredstava, a veći dio sredstvima iz državnog proračuna.

Projekt bi trebao potrajati do tri godine.

Ergelu u Lipiku osnovao je grof Izidor pl. Janković 1843. godine.

 

.