Ograničenja za jaka pića

Litva pojačava borbu protiv prekomjerne potrošnje alkohola

Agrovijesti
Alkoholna pića Fotografija: Pixabay
Vlada Litve najavila je nove mjere za borbu protiv prekomjerne potrošnje alkohola, uključujući povećanje starosne granice za kupnju i konzumiranje pića

Litva je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, među zemljama s najvećom potrošnjom alkohola po stanovniku u Europi. Mjere protiv zlouporabe alkoholnih pića koje je pripremila litvanska vlada, računajući i povećanje poreza, tek trebaju proći parlament, a mnogi smatraju da će ishod glasovanja biti neizvjestan.
 
Među predloženim mjerama su i podizanje dobne granice za kupovinu, držanje i konzumiranje alkoholnih pića sa 18 na 20 godina i potpuna zabrana reklamiranja alkohola od 1. siječnja 2018.
 
Pored toga, vlada želi nametnuti dodatna ograničenja u trgovini alkoholom u maloprodaji - od 08:00 navečer do 10.00 ujutro od ponedjeljka do subote i od 3:00 poslije podne do 10.00 ujutro nedjeljom. Trenutno je na snazi ​​zabrana prodaje od 10.00 navečer do 8.00 ujutro.
 
Alkoholna pića će se moći prodavati tijekom velikih javnih manifestacija, poput festivala.
 
Predlaže se i da lokalne vlasti imaju veću moć odlučivanja kada je riječ o vremenu tijekom koga alkohol može se prodaje.
 
Prema Mariann Skar, glavnoj tajnici Europske alijanse za politiku na planu alkohola (Eurocare), mreže 57 organizacija javnog zdravlja koje rade na smanjenju potrošnje alkohola u 25 europskih zemalja, planovi Litve zasnovani su na priznatim međunarodnim sporazumima.
 
"Politika na planu potrošnje alkohola često je kontradiktorna interesima industrije i biznisa i važno je reći da za svaku zemlju ili vladu dobrobit i zdravlje ljudi treba biti ispred profita privatnih kompanija", istakla je ona.
 
Ministar zdravlja Aurelijus Veryga, bivši predsjednik Nacionalne koalicije za kontrolu duhana i alkohola, za prioritet je postavio prevenciju potrošnje.
 
Međutim, direktorica udruženja proizvođača alkoholnih pića u EU SpiritsEurope Laure Alexandre kaže da mjere usmjerene na smanjenje potrošnje alkohola često "promaše cilj".
 
"Treba dobro preispitati provedbu politika koje su već na snazi ​​u Litvi", rekla je za EurActiv.com dodajući da, ako se pokaže kako se politike ne provode kako treba, treba riješiti probleme prije donošenja novih mjera i postavljanja novih ciljeva.
 
U suprotnom će, rekla je Alexandre, dalje ograničavanje pristupa alkoholnim pićima ili podizanje dobne granice na 20 godina biti "u najboljem slučaju neučinkovito ili će, što je još gore, okrenuti Litvance ka crnom tržištu koje je u toj zemlji već veliko".
 

Direktor komunikacija organizacije Pivari Europe Jan de Grave kaže da su učinkovite inicijative za promociju odgovorne konzumacije piva dobrodošle.
 
Organizacija Pivari Europe ujedinjuje 29 nacionalnih udruga i predstavlja u Bruxellesu interese 7.500 europskih pivara.
 
"Međutim, iskustvo pokazuje da politika restriktivne kontrole usmjerena samo na smanjenje potrošnje pića po stnovnika ne utječe na srž problema, da daje neujednačene rezultate i ima neželjene posljedice gledano iz ekonomske i perspektive javnog zdravlja", rekao je za EurActiv.com.
 
De Grave je dodao da će u nekim slučajevima zbog novih mjera neugodnosti imati oni koji umjereno piju i kojima je pivo ili neko drugo piće dio izbalansiranog i zdravog načina života, dok oni koji su riješeni piti uvijek nađu način da nabave alkohol.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje