Nagrade

Livanjski sir - pobjednik Balkan Cheese Festivala

Agrovijesti
Sirevi Fotografija: Pixabay
„Balkan Cheese Festival“ je manifestacija nastala kao ideja da se široj publici predstave autohtone sorte sireva sa Balkana i na taj način istakne važnost očuvanja tradicionalnih prehrambenih proizvoda. Planirano je da se naredni ovakav festival održi do kraja godine i u BiH

Treći po redu prodajna izložba autohtonih sireva Balkana „Balkan Cheese Festival“, koja je okupila više desetina izlagača i nekoliko posjetitelja održana je 12. i 13. ožujka u beogradskom Mikser House-u. 

Prema glasovima posjetitelja proglašeni su najbolji sirevi festivala: prvo mjesto je osvojio Livanjski tvrdi sir, sa štanda Udruženja proizvođača sira u BIH, 2. mjesto - Kozji svježi sir "Provansa" sa začinskim biljkama, sa štanda mljekare CARPE DIEM, dok je treću nagradu odnio Ekstra masni kozji sir sa plemenitom plijesni, sa štanda firme Beocapra, brend “Kozari” 

Na festivalu je predstavljeno više od stotinu sireva i delikatesa od oko 30 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije i Makedonije, a posjetitelji su imali priliku probati rijetke i neobične vrste sireva, al ii da se informiraju o karakteristikama ove namirnice na predavanjima i radionicama, te uživaju u ukusima vrhunskih vina. 

„Balkan Cheese Festival“ je manifestacija nastala kao ideja da se široj publici predstave autohtone sorte sireva sa Balkana i na taj način istakne važnost očuvanja tradicionalnih prehrambenih proizvoda. Planirano je da se naredni ovakav festival održi do kraja godine i u BiH.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje