Tržište svinjetine

Ljeto diže cijene mesa u Srbiji, a profitiraju samo veći proizvođači

Agrovijesti
Svinja Fotografija: Pixabay
Pojedini trgovci u Srbiji posljednjih su dana podigli cijene svinjskog mesa 10-15 posto, a u idući tjedan do dva, svinjetina bi mogla koštati i do 30 posto više.

Pojedini trgovci u Srbiji posljednjih su dana podigli cijene svinjskog mesa  za 10-15 posto, a u idući tjedan ili dva svinjetina bi mogla stajati i do 30 posto više.

Razlog je skok cijene tovljenika 30 do 50 posto, zbog veće potražnje za ovom vrstom mesa na europskom tržištu, što je, kažu poznavatelji prilika, uobičajeno u ljetnjim mjesecima.

Osim tradiciji, svinjetina svoju popularnost duguje i cijeni, koja je inače niža u odnosu na druge vrste crvenog mesa. To se, međutim, ovih dana mijenja. Jedan od glavnih razloga poskupljenja je smanjen uvoz tovljenika iz Europske unije, jer je i na tom tržištu potražnja za svinjskim mesom veća tijekom ljeta.

- Nije se znalo da će baš ovolikocijena ići na gore, sa 120 na skoro 200 dinara, koliko su se plaćali tovljenici nedavno, a 175 je neka srednja cijena. To je skok od 50 posto, možda i malo jače. Neće se toliko povećati cijena mesa, vjerojatno će poskupjeti  20-30 posto, ali to je realno. Nije bitno poskupjela svinjetina, ona će dobiti svoju pravu cijenu, kaže Uroš Davidović, poljoprivredni novinar.

Više novca za kilogram mesa svakako je dobra vijest za uzgajivače svinja. Ipak, neće svi podjednako profitirati.

- Obični poljoprivrednici, stočari, neće imati puno koristi. Najviše će je imati veliki sustavi koji kontinuirano proizvode svinje, zato što je puno ljudi odustalo od te proizvodnje zbog niske cijene u nekoliko prošlih godina, kaže Davidović.

Analitičari procjenujuju kako bi se u listopadu cijene trebale stabilizirati, odnosno ponovo početi padati. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje