Prošlo vrijeme jeftine svinjetine

Ljeto i izvoz iz EU podigao cijene mesa u mesnicama

Agrovijesti
Mesnica Fotografija: Thinkstock
Najnoviji podaci Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), pokazuju da je u prošlom tjednu (28 tjedan) cijena svinjske vratine bez kostiju u mesnicama koštala čak 43,04 kune, što je gotovo 12 kuna više nego što je to bilo u isto vrijeme prošle godine.

Nakon dvije godine stagnacije i niskih cijena na tržištu mesa, posebice svinjetine, došlo je do opravka i rasta cijena koji je uzrokovan sve većim izvozom EU država na tržišta Kine i drugih zemalja koje imaju ogromne potrebe za mesom. Najnoviji podaci Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), pokazuju da je u prošlom tjednu (28 tjedan) cijena svinjske vratine bez kostiju u mesnicama koštala čak 43,04 kune, što je gotovo 12 kuna više nego što je to bilo u isto vrijeme prošle godine.

Veliki rast cijena primjetan je i kod svinjskog buta, koji sada košta 38,55 kuna, dok je u isto vrijeme prošle godine cijena iznosila tek 34,39 kuna.

Goran Jančo predsjednik Središnjeg saveza proizvođača svinja Hrvatske kaže kako je za domaću proizvodnju svinja i svinjskog meso, ovo dobar trend obzirom da je zbog ruskih sankcija i ogromnih viškova koji su bili na tržištu EU u proteklih 3 do 4 godine, hrvatsko tržište bilo preplavljeno jeftinim mesom iz zemalja koje su imale ogromne viškove.

Hrvatska je po proizvodnji svinjskog mesa zadnjih godina bila među najgorima u Europi. U deset godina proizvodnja je najviše pala u Hrvatskoj, za čak 26 posto, a proizvodnja svinjskog mesa smanjena je sa 137.000 tona na jedva 102.000 tona. Dok većina europskih zemalja, vlastitim mjerama, tzv. skrivenim potporama, ipak uspijeva zadržati istu razinu ili povećavati proizvodnju, Hrvatska je na začelju, kaže Jančo, koji tvrdi kako je dobro da cijena raste jer to otvara prostor da se poljoprivrednici ponovo upuštaju u proizvodnju.

Podaci iz 2015. godine govore kako je Hrvatska, kada bi se računala kao treća zemlja izvan EU, bila  osmo najveće izvozno tržište za svinjsko meso i proizvode iz EU. Naime, u 2012. godini smo uvezli 50.588 tona, a te su količine u 2015. godini narasle na 92.142 tone, što je tijekom 2016 ipak nešto palo. Tako katastrofalni rezultati pokazuju da država, osim sektora mljekarstva koji već godinama propada, do sada nije imala rješenja niti uspijevala stati na kraj problemima koje imaju proizvođači svinja. Iako veće cijene nisu dobra vijest za potrošače, Jančo, ipak, kaže da je dobro da se na policama pojavljuje sve veće količine svinjskog mesa iz domaćeg uzgoja, koji osim bolje kvalitete ima i pozitivne efekte na hrvatsko gospodarstvo.

Projekcije govore kako će potrošnja svinjskog mesa u svijetu do 2024. godine narasti za gotovo 14 milijuna tona, pri čemu su samo procjene da će Kina povećati potrošnju za 6,5 milijuna tona. Kina je u 2015. godini bila ogromno izvozno tržište za izvoz mesa iz EU. Čak 35 posto svih količina završile su na tom tržištu, a sa 589.000 iz 2012. godine, izvoz iz EU je povećan na 1,1 milijuna tona u 2015. godini.

Meso infografika

Brojke:

Cijene nekih kategorija mesa u mesnicama u 28 tjednu (izvor TISUP)

43,04 kn/kg cijena svinjske vratine bez kostiju (+11,98 kn)

38,55 kn/kg svinjskog buta  (+4,16 kuna)

52,67 kn/kg juneći ramstek (+2,73 kn)

63,78 kn/kg janjetina (+1,94 kn)

60,42 kn/kg juneća but bez kostiju ( +3,53 kn)

 

Podaci za 2015:

136.920 tona iznosila je neto proizvodnja svinjetine u 2006. godini – pali na 101.796 tona u 2015.

33 posto pala proizvodnja u 2015. u odnosu na 2009. godinu (za 49.204 tona)

100 posto porastao uvoz svinjskog mesa. Uvezli smo 46.139 tona više (2009./2015.)

Stopa samodostatnosti pala sa 79 posto iz 2006. godine na 54 posto u 2015.

26 posto pala tržišna cijena za svinjske polovice u deset godina

 

  • Avatar
    ministar 24. Srpanj 2017. u 11:33 mogli bih Hrvati za nekoliko godina i gladovati...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje