IZBORNA SJEDNICA

Ljiljana Šapina na čelu Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK

Agrovijesti
Fotografija:
Članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina izabrana je za novu predsjednicu Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore

Na izbornoj sjednici Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore za novu predsjednicu Udruženja izabrana je Ljiljana Šapina, članica Uprave Podravke, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore. 
 
„Svi zajedno moramo intenzivno raditi na tome da povećamo našu proizvodnju, njen volumen i da radimo što više proizvoda s visokom dodatnom vrijednosti. Cilj nam mora biti da što više sirovine dobivamo od domaćih proizvođača. Zato planiram zajedno sa svima vama u iduće četiri godine raditi na aktivnom sudjelovanju u pripremi nacionalnih strateških dokumenata kako bi se cijeli sektor bolje pozicionirao u povlačenju sredstava EU, ali i iz državnog proračuna. Sa zakonodavnim tijelima ćemo raditi na ukidanju poreznih opterećenja, regulaciji tržišta rada, većim standardima sigurnosti hrane i energetskoj učinkovitosti. Također ćemo promicati našu industriju u inozemstvu kroz sajmove i povezivati primarnu proizvodnju hrane s turizmom“, izjavila je Šapina.

„Unatoč padu ukupne industrijske proizvodnje u siječnju ove godine od 5,5 posto, ohrabruje podatak da nam je prehrambeno-prerađivačka industrija rasla i to po stopama od 2,9 posto u proizvodnji hrane, 7,4 posto u proizvodnji pića i 17,6 u proizvodnji duhanskih proizvoda. Ove brojke potvrđuju stratešku ulogu prehrambeno-prerađivačke industrije u kojoj trebamo još snažnija ulaganja u inovacije te implementaciju najnovijih tehnoloških dostignuća i ICT-a u svim segmentima poslovanja“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević. 

Naglasio je da će ključne aktivnosti Udruženja u narednom razdoblju, uz zakonodavstvo i promociju, biti izrada Strategije razvoja poljoprivrede i sedmogodišnjeg Strateškog plana za provedbu svih mjera Zajedničke poljoprivredne politike u RH. „Ti bi dokumenti  u novom sedmogodišnjem programskom razdoblju 2021. - 2027. trebali bolje pozicionirati hrvatsku poljoprivredu i prehrambeno-prerađivačku industriju i zato to treba biti naš prioritet“, zaključio je Kovačević.

U sklopu sjednice održan je i izbor za 11 članova Vijeća Udruženja te je usvojen i poslovnik o radu Udruženja.