Opet

Ljuti francuski vinari napali španjolske kamione

Agrovijesti
Napadi vinara u Francuskoj Fotografija: Raymond Roig/Getty
Dižu se tenzije u južnoj Francuskoj nakon što su vinari proveli dan u akciji, prazneći najmanje jedan tanker španjolskog vina i blokirajući skladište koje koristi vinska podružnica Carrefour supermarketa

Održalo se nekoliko prosvjeda u francuskoj regiji Languedoc-Roussillon u utorak 17. siječnja protiv uvoza jeftinog španjolskog vina. Oko 16:30, 60 vinogradara blokiralo je ulaz u Prodis, vinsku podružnicu grupe Carrefour supermarketa, u Grizanu blizu Nimesa. Mjesto je poznato po proizvodnji vina u vrećicama u kutijama. Neki su prosvjednici zatim otišli na naplatnu kućicu na autocestu Gallargues-le-Monteux, 25 km od Nimesa, kako bi pronašli kamione sa španjolskim vinom. Pronašli su jedan kamion i ispraznili ga na cesti.

Ovo je još jedan prosvjed u nizu protiv nelojalne konkurencije, tvrdi Anaïs Amalric, dopredsjednica Junes Aagriculteurs du Gard. „Uvoz iz Španjolske sprječava nas u prodaji naših francuskih proizvoda“, kaže Amalric za Decanter.com. „Naši tankovi su puni, cijene padaju, a trgovci vinom nas traže niže cijene. To je neprihvatljivo“, kaže ona.

Paraleno, na jugu u Narbonnei borbena grupa vinara CAV preuzela je odgovornost za bacanje skoro 25.000 litara španjolskog vina od strane 10 vinogradara iz još jednog kamiona na parkiralištu shopping centra. Natpis „CAV“ na kamionu je pronađen nakon incidenta, tvrdi Agence France Presse.

Poznata kao CRAC, grupa naizmjenično napada strane vinske instalacije u Languedocu već nekoliko desetljeća.

Dižu se tenzije u vinogradima i šire se prosvjedi, regija se okuplja kako bi se održao Vinisud trgovački show. „Nismo planirali nikakve akcije za Vinisud“, kaže Amalric. „Ne za sada. No, znamo da neki samostalni vinogradari također žele akcije i žele nam se pridružiti u borbi protiv nelojalne konkurencije.“

Prošle je godine nekoliko voditelja vinskih industrija u Languedocu alarmiralo na jeftini španjolski uvoz. Neki proizvođači su napali kamione i skladišta, no lokalne unije su osuđivale nasilje. Kritičari kažu da francuski vinari moraju prihvatiti konkurenciju iz drugih EU zemalja članica. No vinari tvrde da manji porezi u Španjolskoj stvaraj konkurenciju nelojalnom.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje