Otvorena 16. drvno-tehnološka konferencija

Loš imidž unatoč suficitu od 384 milijuna eura

Agrovijesti
Loš imidž unatoč suficitu od 384 milijuna eura Fotografija: HGK
„Drvno-prerađivački sektor je jedan od rijetkih koji ostvaruje suficit i jako nisku uvoznu komponentu. U 2018. godini ostvaren je vanjskotrgovinski suficit od 384 milijuna eura, a u prva dva mjeseca ove godine 64 milijuna eura. Premda nas veseli rast izvoza u Njemačku, Švicarsku, Italiju, izvoz ne raste samo na najzahtjevnijim tržištima Europske unije, već i na daljim tržištima kao Kina i Egipat,“ rekla je direktorica Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković

„Drvno-prerađivački sektor je jedan od rijetkih koji ostvaruje suficit i jako nisku uvoznu komponentu. U 2018. godini ostvaren je vanjskotrgovinski suficit od 384 milijuna eura, a u prva dva mjeseca ove godine 64 milijuna eura. Premda nas veseli rast izvoza u Njemačku, Švicarsku, Italiju, izvoz ne raste samo na najzahtjevnijim tržištima Europske unije, već i na daljim tržištima kao Kina i Egipat,“ rekla je direktorica Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković na otvorenju 16. Drvno-tehnološke konferencije koja je započela u Opatiji. Na trodnevnom skupu okupilo se više od 300 stručnjaka iz sektora i institucija kako bi razgovarali o aktualnim temama.

„Sirovina više nije tema kojom se trebamo baviti. Moramo zajedno poraditi na boljoj slici. Jer žalosno je što je imidž drvne industrije unutar granica domovine loš unatoč vrlo dobrim pokazateljima. Dok smo u svijetu odavno prepoznati kao industrija koja izvozi finalni proizvod, kod kuće smo nedovoljno prepoznati i od kupaca i od politike, što znači da moramo raditi na imidžu. Jer realan izvoz nije ona statistička brojka od 8 posto, sjetimo se da turizam realno nije izvoz. Realnost je da drvna industrija stvara dodanu vrijednost i da je to grana koja samo izravno zapošljava vise od 30 tisuća ljudi’’, rekao je predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Daniel Smiljanić.

„Ovo je prvi put da sirovina nije na prvom mjestu, nego da se okrećemo onome što sirovinu oplemenjuje. Prvi put ćemo razgovarati o dodanoj vrijednosti, o ljudskom potencijalu, o novim tehnologijama,“ rekao je predsjednik Hrvatskog drvnog klastera i organizator konferencije Stjepan Vojinić otvarajući skup.

Predsjednik Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić podsjetio je na još jednu važnu temu koju se ne smije zaboraviti – klimatske promjene koje uništavaju prirodu. No, ova nam je godina, kaže, ipak išla u prilog. „Zbog povoljnih vremenskih prilika i zimus i proljetos ostvarili smo višak sirovine te smo zbog toga omogućili kupnju putem licitacije tvrtkama koje inače nemaju ugovor s Hrvatskim šumama,“ rekao je Jakupčić.

Osim spomenutih tema, na konferenciji će se govoriti i o potencijalima i razvoju sektora, nedostatku kvalificirane radne snage, tehnološkim inovacijama i drugim aktualnostima. Uz pomoć EU institucija programski dio bit će ojačan inovativnim temama koje se tiču prosperiteta na šumi baziranih industrija u EU okruženju.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje