Maslinarstvo

Loša sezona za hercegovačke uzgajivače maslina

Agrovijesti
OPG Zoltan Trojković - masline Fotografija:
Iako maslinarstvo ima više tisuća godina tradicije u Hercegovini, danas je na niskoj razini, a stanje se neće promijeniti bez ozbiljnijeg odnosa države prema njemu. Ovogodišnja berba mogla je obradovati samo mali broj onih koji su vrijeme i novac uložili u ovu drevnu kulturu.

Iako maslinarstvo ima više tisuća godina tradicije u Hercegovini, danas je na niskoj razini, a stanje se neće promijeniti bez ozbiljnijeg odnosa države prema njemu. Ovogodišnja berba mogla je obradovati samo mali broj onih koji su vrijeme i novac uložili u ovu drevnu kulturu.

Ahmed Džubur, dekan Agromediteranskog fakulteta s Univerziteta “Džemal Bijedić” kaže da maslinarska plantažna proizvodnja i proizvodnja maslinovih ulja u BiH imaju dugu tradiciju koja seže duboko u prošlost.

Ipak, sadašnja plantažna proizvodnja maslina i proizvodnja maslinovih ulja su prema njegovom mišljenju dosta ispod mogućnosti i pogodnosti teritorija za profitabilnu proizvodnju, kako plodova masline, taklo i maslinovih ulja.

“Status uzgajivača maslina je loš budući da ne postoje poticaju Federalnog ministarstva poljoprivrede za podizanje plantažnih nasada te su proizvođači kao rijetko gdje prepušteni sami sebi. Ne postoji ni zaštita domaćih proizvođača od nelojalne konkurencije iz drugih država koje visoko subvencioniraju izvoz maslina i prerađevina od maslina u BiH”, jasan je dekan Agromediteranskog fakulteta.

On je istakao da će i ova, kao i niz prethodnih sezona, biti uglavnom tužna za brojne proizvođače i prerađivače maslina, budući da ne postoji sustavna podrška za poljoprivrednu proizvodnju i plasman poljoprivrednih proizvoda i prerađevina u BiH.

„Svake godine Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donosi plan utroška financijskih sredstava. U prethodnih nekoliko godina je zanemaren razvoj poljoprivrede budući da nije bilo nikakve podrške podizanju novih nasada višegodišnjih voćnih kultura i vinograda”, kaže Džubur.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje