Mađarski recept za povećanje ekološke proizvodnje

Mađari sa 84.421 hektara u 2013. površine pod eko proizvodnjom povećale na 133.679 hektara

Agrovijesti
Ekološka poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
Sa 84.421 hektara u 2013. godini, površine pod organskom proizvodnjom povećale su se na 133.679 hektara u 2016. godini. Naša namjera je da površine u bližoj budućnosti povećamo na 350.000 hektara, što je u skladu sa nacionalnom Strategijom za ruralni razvoj - ističe Mezei dodajući da je uvjet da mađarski poljoprivrednik koristi EU oznaku za ekološki proizvod certifikat dobiven od domaće certifikacijske kuće, koja je priznata u Europskoj uniji.

Mađari su poznati kao buntovnici u Europskoj uniji, ne samo po pitanju migranata, pa ne čudi što su takvi i u sektoru ekološke proizvodnje jer, kako kažu, nitko im ne može biti ispred interesa domaćih proizvođača.

Država je donijela odluku da do 2020. godine, iz poljoprirednog proračuna, izdvaja 200 milijuna eura za organsku proizvodnju, što je 4.6% ukupnog proračuna za poljoprivredu, točnije 4,3 milijarde eura. Poticaji za jabučaste voćne vrste, u razdoblju konverzije koji traje tri godine, iznose 1.040 EUR/ha, za ostalo voće 734 EUR/ha, a povrće, 516 EUR/ha.

Kada se uspostavi proizvodnja, odnosno, dobije certifikat, fiksni godišnji iznos iznosi 802 EUR/ha za jabučasto voće, 568 EUR/ha za ostale voćne vrste i 366 EUR/ha za povrće.

- Odustali smo od dodatnih pravila iz EU regulative 834/2007 što je imalo za rezultat povećan broj zahtjeva za poticaje i za tri puta povećali proračun za ekološku proizvodnju. U tih 200 milijuna eura uračunat je novac za certificiranje - kaže David Mezei iz državnog tajništva za poljoprivredu i ruralni razvoj Mađarske.

Prema njegovim riječima, generalna tendencija u Europskoj uniji je da se ukidaju potpore za proizvedeno i prodano  voće i povrće i zato su u Mađarskoj prešli na podršku proizvodnji po hektaru.

- Sa 84.421 hektara u 2013. godini, površine pod organskom proizvodnjom povećale su se na 133.679 hektara u 2016. godini. Naša namjera je da površine u bližoj budućnosti povećamo na 350.000 hektara, što je u skladu sa nacionalnom Strategijom za ruralni razvoj - ističe Mezei dodajući da je uvjet da mađarski poljoprivrednik koristi EU oznaku za ekološki proizvod certifikat dobiven od domaće certifikacijske kuće, koja je priznata u Europskoj uniji.

Jedna od takvih kuća, a ujedno i vodeća u Mađarskoj je Biocontroll iz Budimpešte, čiji je vlasnik i osnivač BioKultura, federacija koja okuplja sedam regionalnih i pet profesionalnih asocijacija iz sektora organske poljoprivrede sa teritorija Mađarske.

Kanyo Zsolt, inspektor u ovoj kući, precizira da je Biocontroll službeni partner Ministarstva poljoprivrede Mađarske i državnog ureda za ruralni razvoj Mađarske, za certifikaciju ekoloških proizvođača.

- Biocontroll ima više od 4.000 kooperanata i oni nas plaćaju. Godišnja članarina nije velika, a proizvođači svoj interes u ekološkoj proizvodnji nalaze u tome da su cijene ekoloških proizvoda više u odnosu na proizvode iz konvencionalne poljoprivrede. Naš posao je da kontroliramo da li proizvođači proizvode po načelima organske proizvodnje, a novac za certifikaciju dobivaju od države - kaže Zolt.

Glavni izvor prihoda mađarskim proizvođačima ekološke hrane je organska tržnica koja se redovno održava, svake subote, u Budimpešti, od 06:30 do 13 sati. Oko 100 poljoprivrednih proizvođača ima priliku izlagati svoje proizvode.

Uvjet da bi se steklo pravo na izlaganje je da je organskog proizvođača certificirala kuća Biocontroll. Zakup štanda je 3 EUR po kvadratnom metru. Kupaca ima, a najviše majki sa malom djecom.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje