Početak novog razdoblja mađarske poljoprivrede

Mađarska planira gradnju staklenika u vrijednosti od milijardu eura

Agrovijesti
Plastenici/Staklenici Fotografija: Pixabay
U Mađarskoj je objavljen plan za izgradnju novog poljoprivrednog kompleksa u kojem će se isključivim korištenjem obnovljivih izvora energije utjecati na smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Na tromeđi Mađarske, Austrije i Slovačke predlaže se izgradnja poljoprivrednog kompleksa vrijednog jedne milijarde eura, a zauzimao bi površinu od 330 hektara što odgovara površini 500 nogometnih igrališta.

Mađarski ministar poljoprivrede István Nagy izjavio je kako će ovaj projekt označiti „početak novog razdoblja mađarske poljoprivrede“, a kao investitori navode se njemačka tvrtka FAKT i energetski gigant E.ON koji na razvoja projekta surađuju s mađarskom vladom.

Ambiciozan projekt

Novi kompleks služit će za cjelogodišnji uzgoj začinskog bilja i povrća poput paprika, patlidžana i rajčica, a također će biti i mjesto „najvećeg kopnenog ribogojilišta u Europi“, kao i svih potrebnih hladnjača i logističkih objekata. Osim toga, uz kompleks se planira izgradnja suvremenog obiteljskog naselja s dječjim vrtićem, osnovnom školom, trgovačkim centrom, hotelom i konferencijskim centrom.

Njemački E.ON će kompleks napajati obnovljivom energijom i to uglavnom korištenjem solarne energije i bioplina te geotermalne energije. Cijeli će kompleks biti ugljično neutralan, što znači da će ugljikov dioksid proizveden tijekom njegove izgradnje i životnog vijeka biti u potpunosti eliminiran.

„Suvremeni potrošači i cijelo društvo zahtijevaju inovativna, održiva rješenja koja danas mijenjaju naš način života i rada“, izjavio je direktor E.ON-a Alexander Fenzl. „Održiva, pouzdana i sve pristupačnija energetska rješenja ključna su za oblikovanje životnih i radnih prostora budućnosti.“

„Uz kompleks će se sagraditi oko 1.000 domova potpuno novog stambenog naselja, a ovim projektom želimo postaviti standard za održivu integraciju rada i života u Europi“, izjavio je direktor FAKT-a Hubert Schulte-Kemper.

S obzirom na prošlogodišnje izvješće Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) koje nas upozorava da imamo samo 12 godina da globalno zatopljenje zadržimo na najviše 1,5 °C, nakon čega će zatopljenje od samo pola stupnja znatno pogoršati rizik od poplava, suša, ekstremnih toplina i siromaštva za stotine milijuna ljudi, navodi nas da se ozbiljno pozabavimo klimatskom krizom. Suvremeni urbani razvoj u cijelom svijetu daje prioritet održivosti, a toga su se držali i autori ovog projekta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje