Zaoštravanje odnosa

Makedonija traži od Hrvatske objašnjenje za otežavanje uvoza vina i razmišlja o kontramjerama

Agrovijesti
Vina Fotografija: Pixabay
Ministarstvo poljoprivrede Makedonije zatražilo je od Hrvatske objašnjenje za uvođenje netarifnih barijera za uvoz makedonskog vina

Ministarstvo poljoprivrede Makedonije zatražilo je od Hrvatske objašnjenje za uvođenje netarifnih carinskih barijera za uvoz makedonskog vina.

U tom ministarstvu, kako prenose makedonski mediji, razmišljaju o uvođenju recipročnih mjera za uvoz proizvoda iz Hrvatske.

Od 1. siječnja u Hrvatskoj je na snazi novi pravilnik za uvoz vina iz trećih zemalja, među kojima je i Makedonija, kojim se uvode dopunski uvjeti, takozvane netarifne barijere.

Time se povećava cijena makedonskog vina na tržištu Hrvatske na koje se iz Makedonije godišnje izvozi 17 milijuna litara, što je 24,2 posto od ukupnog izvoza vina.

Vrijednost tog izvoza je 11,2 milijuna eura. Hrvatska je druga zemlja, nakon Srbije, po izvozu makedonskog flaširanog vina i treća, nakon Srbije i Njemačke, u koju se izvozi vino u rinfuzi.

Prema novom hrvatskom pravilniku, produžava se period puštanja uvoznog vina u prodaju, odnosno potrebno je najmanje 32 dana od carinjenja do puštanja u promet.

Osim toga, povećani su i zahtjevi za dopunske analize i zaštitu životne sredine. Prema ocjeni makedonskih medija, te nove netarifne mjere u Hrvatskoj su donesene zbog zaštite hrvatske proizvodnje vina.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje