EU fondovi

Malim poljoprivrednicima za razvoj poljoprivrednih gospodarstava 44,5 milijuna kuna

Agrovijesti
Malim poljoprivrednicima 44,5 milijuna kuna Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede
Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici mogu financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, podizanje višegodišnjih nasada, gradnju objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda. Najviše projekata za koje su mali poljoprivrednici danas potpisali ugovore dolazi iz Splitsko-dalmatinske (49 ugovora) i Osječko-baranjske županije (43 ugovora)

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala je u srijedu sa 400 poljoprivrednika ugovore ukupno vrijedne 44,5 milijuna kuna, kojima im se bespovratno dodjeljuje po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti za razvoj njihovih malih gospodarstva.

Riječ je ugovorima iz Programa ruralnog razvoja za mjeru 6.3.1. namijenjenu potpori razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

Korisnici su poljoprivrednici čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 eura do 7.999 eura, a koji će taj novac iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poput kupnje domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim izgradnje i opremanja prostora u svrhu obavljanja proizvodnje i prerade.

Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici mogu financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, podizanje višegodišnjih nasada, gradnju objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Najviše projekata za koje su mali poljoprivrednici danas potpisali ugovore dolazi iz Splitsko-dalmatinske (49 ugovora) i Osječko-baranjske županije (43 ugovora).

Ugovore je u ime Agencije potpisala ravnateljica Agencije Matilda Copić, a potpisivanju je nazočio i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je istaknuo da su mali poljoprivrednici "najžilaviji, ima ih najviše i u njih se mora najviše ulagati". 

Oni su do sada pokazali da mogu preživjeti u okolnostima koje su teške i da se u tim situacijama mogu brzo restrukturirati, poručio je. 

S današnjim danom ukupno su potpisana 1.043 ugovora iz trećeg natječaja za operaciju 6.3.1. na kojem je zaprimljeno najviše zahtjeva u okviru jednog natječaja od kada se provodi Program ruralnog razvoja, njih čak 6.013.

Zbog velikog interesa poljoprivrednika za ovu mjeru početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna povećana je na 344 milijuna kuna, čime je omogućeno financiranje 3.082  projekta.

Po podacima Ministarstva, iz Programa ruralnog razvoja korisnicima je do 31. svibnja ove godine isplaćeno ukupno 6,9 milijardi kuna, što čini 38 posto ukupno dostupnih sredstava.

Tolušić je odgovarajući na novinarske upite potvrdio da danas putuje u Kinu gdje će se sastati s predstavnicima kineske carinske i veterinarske uprave te zamjenikom premijera Hu Chunhuom, a vezanu uz daljnje omogućavanje izvoza hrvatskih proizvoda u Kinu, prije svega mesa peradi, svinja, meda, ribe. 

"Kina je veliko tržište i mislim da, ako Ministarstvo riješi administrativne prepreke koje stoje na tom putu, možemo omogućiti našim poljoprivrednicima, ali i prerađivačkoj industriji, da tamo plasiraju svoje proizvode", istaknuo je Tolušić.

Hrvatska i Kina u travnju ove godine u okviru summita na vrhu Kina 16+1 potpisale protokol o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu, a ministar Tolušić u Kinu putuje na četvrti dijalog Kine i zemalja srednje i istočne Europe na kojem će, prema najavama, predstaviti 20-ak hrvatskih tvrtki.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje