Jesen u Lici

Manifestacija koja se mogla „kušati, vidjeti i osluhnuti“

Agrovijesti
Jesen Fotografija: Pixabay
Na više od 270 štandova bilo je izloženo suviše toga kvalitetnoga da bi se bilo koga moglo zaobići.

Slikovito kazano „punoljetnost“ ovogodišnje izložbe „Jesen u Lici“ bila je u mnogo čemu neupitna. Vrijedne ruke obrtnika, udruga, djece i odraslih pokazali su djelić svojih proizvoda i umijeća . Dovoljno da bi se ova manifestacija doista mogla „kušati, vidjeti i  osluhnuti“.

Na više od 270 štandova bilo je izloženo suviše toga kvalitetnoga da bi se  bilo koga moglo zaobići. Uz izbor miss Ličko-senjske županije, izložbe fotografija, promociju knjiga, modnu reviju  i  nastupe KUD-ova dogodilo se puno toga dobroga da su i najveći oportunisti  ostali bez argumenata.

Za lentu najljepše djevojke natjecalo se šest djevojaka, a prema odluci žirija Ličko-senjsku županiju će na izboru za miss Hrvatske predstavljati  Tea Mlinarić, prva pratilja je Elena Ivancčić, a druga pratilja Patricija Bićanić. Lente najljepšim djevojkama predao je župan Milan Kolić, u pratnji pročelnice Ane Rukavina Stilinović.

Ovom je prigodom izvršena  i dodjela nagrada Turističke zajednice Grada Gospića za najljepšu gradsku okućnicu. Tako je nagradu za najljepše uređenu okućnicu, Zeleni cvijet sa zlatnim znakom, dobila Katica Starčević, drugu nagradu, odnosno Zeleni cvijet sa srebrnim znakom pripao je Anki Vrkljan, dok je na trećem mjestu okućnica Marije Miškulin. Nagrade je uručio predsjednik Gradskog vijeća grada Gospića Petar Radošević, u pratnji direktorice TZ grada Gospića Maje Strilić.

TZ grada Gospića objavila je i natječaj za najljepšu fotografiju grada Gospića. Na ovaj natječaj stigle su 42 fotografije autora iz cijele Hrvatske. Stručni žiri u sastavu prof. Vena Bunčić, ravnateljica Muzeja Like Gospić, prof. Ivan Golac i  Franjo Starčević, predsjednik Foto-kluba Gospić odabrali su najbolje. Treće mjesto osvojila je fotografija pod nazivom „Šetnja“ autora Bojana Bonifačića, a na drugom mjestu našao se uradak „Crkva“ istog autora. Fotografija našeg kolege Nikole Mraovića pod naslovom „Tesla“ premoćno je pobijedila na ovom natječaju. Nagrade pobjednicima foto-natječaja također su predali Petar Radošević i Maja Strilić. Kao i prijašnjih godina, bit će ovo prigoda  da bismo vidjeli neke od modnih kreacija utemeljenih na etno-detaljima. Ovogodišnju modnu reviju prezentirao je  butik „Etno Mara“ iz Zagreba. 

Jesen u Lici 2016.

Na tragu ruralne tradicije održana je 7. Izložba ovce pramenke, 1. po redu izložba goveda pasmine buša, a mladi su sudjelovali na 1. Kupu mladih  uzgajivača.

Veliku pozornost izazvala je izložba goveda pasmine buše. Ta gotovo izumrla pasmina bila je u mnogim stoljećima hraniteljica Like. Malena i skromnih zahtjeva, samo je  buša mogla prkositi nekadašnjim ličkim zimama, čestom nedostatku hrane i lošim uvjetima držanja. Početkom ovoga stoljeća bila je gotovo pred izumiranjem. Uz skupinu uzgajivača veliku zaslugu u povratku buše na ličke pašnjake  ima i dr. vet. med. Davor Korečić, voditelj gospićkog ureda Hrvatske poljoprivredne agencije.

- U odnosu na prošle dvije godine evidentan je porast broja ove pasmine goveda. Uz povećanje broja grla, također se povećao i broj uzgajivača. Trenutno u Lici možemo govoriti o oko 350 grla buše. Teško je prognozirati što će po pitanju uzgoja buše donesti budućnost, ali što se tiče njihovog broja  bilježimo konstantni porast. To je dobro jer su ljudi sve više zainteresirani za držanje, uzgoj i zaštitu ove domaće pasmine, rekao je dr. vet. med. Davor Korečić iz HPA.

Udruga uzgajivača ovaca Like i Hrvatska poljoprivredna agencija  priredili su sedmu po redu izložbu ovaca pasmine pramenka, odnosno  prvu izložbu goveda pasmine ličke buše. Na prostoru iza zgrade HAK-a u Gospiću bilo je izloženo  10 stada ovaca i 19 grla buše. Ove se godine po prvi puta organizirao Kup mladih uzgajivača na kojemu se predstavilo 14 uzgajivača krava. Dječaci i djevojčice u dobi od 6 do 16 godina ponosno su prodefilirali sa telcima različitih pasmina. Organizatori su svima dodijelili plakete i nagrade sponzora.

Jesen u Lici 2016.

U kategoriji junice buše za najbolje grlo odabrana je Paola, vlasnika Marka  Starčevića. Najbolju kravu bušu pod imenom Žujova  izložio je Mile Starčević iz Donjih Pazarišta. Bik Adolf vlasnika Marka Živkovića iz Smiljana najbolji je u svojoj kategoriji. Zapažena su bila grlabuše  Nikole Miškulina, OPG-a Franić i Ćaćić.

U kategoriji ovaca pramenke  najbolje stado je  vlasništvo Katice Obućine  iz Perušića. Najbolji ovan pripada Franji Ramljaku iz Korenice, dok je ovan uzgajivača Ante Starčevića šampionsko  grlo današnje izložbe. Nagrade vlasniku uručili su gradonačelnik grada Gospića Petar Krmpotić,  predsjednik Udruge uzgajivača ovaca Like dr. vet. med. Tomislav Rukavina, pročelnica Odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Ličko-senjske županije Ana Rukavina Stilinović, pomoćnik ministra poljoprivrede dr. sc. Zdravko Barać i direktorica HPA Marija Vukobratović. Novčane nagrade najboljima osigurale su općine Plitvička jezera, Perušić i Brinje.

Kušao se vrhunski med, rakija i sir škripavac, i doslovno se moglo uroniti u Liku kakvu pamte samo stariji.

Lička razvojna agencija (LIRA) i Ličko-senjska županija su uz partnerstvo domaćina grada Gospića još jednom pokazali zavidnu razinu organizacije i maštovitost prilikom odabira sadržaja. Sve ovo učinilo je ovogodišnju „Jesen u Lici“ priredbom  na kojoj bi im zavidjeli i mnogo veći centri.

Nagrađeni izlagači

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje