FEPEX

Manjak povrća s otvorenog uzgoja trajat će do travnja

Agrovijesti
Salata Fotografija: Pixabay
Španjolsko vodeće udruženje uzgajivača upozorava da bi se trenutna povrtna kriza u Europi zbog ekstremnih vremenskih uvjeta u glavnim uzgojnim regijama mogla produžiti do sredine travnja za neke proizvode

Opskrba mnogim povrćem koje se uzgaja na otvorenom kritično je niska posljednjih tjedana na europskom tržištu zbog kombinacije niskih temperatura, kiša, poplava i snijega u Španjolskoj, Italiji i drugim mediteranskim zemljama. Situacija je dovela do visokih cijena diljem kontinenta.

U izjavi Španjolska federacija udruženja uzgajivača izvoznika voća, povrća, cvijeća i živih biljaka (FEPEX) kaže da je proizvodnja nekog povrća trenutno i 60 posto niža od normalne. „FEPEX predviđa da će ovakva situacija ostati najmanje do sredine travnja za lisnato povrće koje se uzgaja na otvorenom, kao što su salate, endivija i špinat, a njihova će dostupnost ovisiti o vremenskim uvjetima tijekom veljače i ožujka“, kažu.

Objašnjavaju da su loši uzgojni uvjeti bili najviše prisutni na jugoistoku zemlje, koji je bio pogođen sušom u listopad i studenom, stalnim kišama i poplavama u prosincu i siječnju, kao i snijegom i mrazom ovaj mjesec.

„U sektoru uzgajivača-izvoznika u glavnim španjolskim područjima koje predstavlja FEPEX, procjenjuje se da će kao posljedica spomenutih kombinacija faktora u pogledu šteta na usjevima i kašnjenja u sadnji novih, španjolska opskrba biti smanjena 30 posto. Cjelokupni lanac opskrbe je pogođen.“, naglašavaju.

Tijekom ovih mjeseci, Španjolska je glavni proizvodni opskrbljivač za europsko tržište s udjelom od 50 posto u normalnim uvjetima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje