Isplata potpora

Manje potpore dobilo 34.205 poljoprivrednih gospodarstava, među njima i velike tvrtke

Agrovijesti
Davor Romić Fotografija: Marko Prpić/PIXSELL
Nema ništa sporno u isplati poljoprivrednih potpora, a prema analizi koju je na konferenciji za novinare prezentirao ministar poljoprivrede Davor Romić, zbog novog sustava potpora i modela konvergencije, odnosno izjednačavanja prava na plaćanje, 34.205 poljoprivrednih gospodarstava dobilo je manje iznose potpore, a među njima su i veliki poljoprivredni sustavi.

Za proizvodnu 2015. godinu osigurano je u proračunu oko 300 milijuna kuna više sredstava namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima nego što je to bilo za proizvodnu 2014. godinu. Riječ je o 3,4 milijarde kuna koje su isplaćene do 30. lipnja, kazao je Romić.

Pritom je 53.109 poljoprivrednih gospodarstava dobilo veći iznos poticaja, a 11.896 je dobilo isti iznos kao i prethodne godine, kazao je Romić.

Objasnio je kako su novim modelom poticaja, u sklopu nove Zajedničke poljoprivredne politke, sve države članice imale mogućnost unutar zadanih okvira, samostalno kreirati omjere potpora pojedinim sektorima sukladno svojim specifičnim proizvodnjama. Isto tako su države imale mogućnost odabira modela pravičnije raspodjele potpora između korisnika s višom i nižom vrijednosti prava na plaćanje u odnosu na prosječnu nacionalnu vrijednost koja u slučaju Hrvatske iznosi 168 eura po hektaru.

Jedna od temeljnih vrijednosti nove ZPP je konvergencija odnosno ujednačavanje vrijednosti prava na plaćanje do 2019. godine. Konvergencija podrazumijeva da se onim korisnicima čija je početna vrijednost prava viša od nacionalnog prosjeka postupno smanjuje do 2019. godine, a onima čija je početna vrijednost manja, povećava.

S udrugama se dogovara prijedlog novog modela

Romić je kazao kako će zajedno s poljoprivrednim proizvođačima i udrugama dogovoriti prijedlog novog modela koji će se uputiti Europskoj komisiji do 1. kolovoza. 

Manje potpore dobili su primjerice poljoprivrednici s inicijalno velikim vrijednostima prava - mali broj hektara s velikim povijesnim pravima (učinak konvergencije), zatim poljoprivrednici koji nisu korisnici proizvodno vezanih potpora (krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće i šećerna repa), oni koji nisu korisnici IAKS mjera ruralnog razvoja itd.

Novčanice - hrvatske kune

Veće potpore su pak dobili mali, kao i mladi poljoprivrednici s malim brojem hektara (bez povijesnih prava), poljoprivrednici koji koriste proizvodno vezane potpore, ekološka poljoprivreda, oni koji koriste IAKS mjere ruralnog razvoja itd.

Romić je na konferenciji za novinare izvijestio kako se  sastao s udrugama i komorama kako bi im se objasnila metodologija i način isplate.

Na sastanku je dogovoren modalitet kako napraviti promjene u proizvodno vezanim potporama i to prijaviti Europskoj komisiji (EK) do 1. kolovoza. - Dogovor je da se zajedno s poljoprivrednim proizvođačima i udrugama definira taj model i uputi prema EK, kazao je Romić.

U studenom stiže predujam poljoprivrednih potpora

Po njegovim riječima, za proizvodnu 2016. godinu osiguran je predujam od 776 milijuna kuna koji bi se poljoprivrednicima trebao isplatiti krajem godine, odnosno u studenom.

Također je s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dogovoreno da kod sljedećih plaćanja poljoprivrednici u realnom vremenu dobiju informaciju koju potpore su dobili te koliki iznos. Na taj način proizvođači će lakše moći planirati svoju proizvodnju i mogu u realnom vremenu znati koliki iznos potpora i iz kojih izvora su dobili.

Na konferenciji za novinare je rečeno i kako je u završnoj fazi istraga vezana uz mjeru 4.1.1. iz Programa ruralnog razvoja. - Rješenje je na vidiku i vrlo skoro će se doći do rješenja, kazao je v.d. ravnatelja Agencije za plaćanja Ivan Macanić, napominjući kako ništa od onog što je bilo upitno nije plaćeno, tako da šteta nije ni nastala odnosno jedina šteta je ta što se mjera ne provodi.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje