Srbija

Manji urod voća, a niža i cijena

Agrovijesti
Voće Fotografija: Thinkstock
Kada se podvuče crta na urod voća u prvih šest mjeseci, stručnjaci kažu da je godina ispod prosjeka i da je rodilo manje za 10 do 40 posto. To je dovodilo i do velikih oscilacija cijena. I pored toga, u prvoj polovini godine Srbija je izvezla oko 270.000 tona svježeg i smrznutog voća, što je 40 posto više nego lani.

Kada Srbija kao zemlja malina ima prinos manji za 40 posto, jasno je da godina nije najbolja. I voćari kažu da od 60-ih, kada su u Arilju posađeni prvi malinjaci, nisu imali lošiju, donosi RTS. “Što se tiče ljetne berbe maline, mi malinari ići ćemo na tu varijantu da je što prije zaboravimo. Možemo reći da smo donekle zadovoljni sa cijenom kada je u pitanju u otkupu, ali što se tiče prinosa, desetkovani smo”, kaže Božo Joković, predsjednik Udruženja malinara “Eko-voće” iz Arilja.

Toplo pa hladno vrijeme, česte kiše i mraz, utjecali su na manje prinose svih ranih sorti, razvijanje bolesti i korova. “Nastradala je i višnja u cvjetanju, nastradala je kajsija, a i breskva je imala problema, znači svaka pojedinačno, čak i jabuka, koja je neujednačeno cvjetala, a s druge strane, jagodaste voćke su dobro krenule, ali kasnije cvjetanje praćeno kišom, zatim neujednačeno zrenje, toplina, tuča koja je zahvatila neka područja, svaka je imala neku vrstu problema”, kaže profesor Mihajlo Nikolić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Evica Mihaljević iz Asocijacije “Plodovi Srbije” kaže da je bez obzira na vremenske uvjete, prvih šest mjeseci bila lijepa, sasvim solidna godina. “Sva jagoda, otišlo je svježe oko 9.000 i nešto tona, trešnje oko 5.500 tona, u šest mjeseci ulazi i rana breskva – oko sedam i nešto tisuća tona”, kaže Evica Mihaljević. Sada je vrijeme ljubičastih plodova. Šljiva je rodila više nego lani, a ima je i za sušenje. Cijenom od 15 do 18 dinara nisu svi zadovoljni. “Ovako smo degradirani skroz. Sa ovim otkupnim cijenama koje se sad formiraju i gde se doslovno otima roba, nas nema nigdje”, kaže Tiosav Salemović, proizvođač šljive iz Lipnice kod Čačka. “Kako god da bude, kad rodi, cijena je dobra”, navodi Milan Čamagić iz Muzaća kod Blaca. Srđan Milanović iz Vešeg Sela kod Blaca kaže da ga malo sekira što više niču sušare nego šljivici. “Ali mislim da će se i to uklopiti. Uvoziti ćemo šljivu onda odnekud”, kaže Milanović.

Jabuke, kruške i dunje, koje sazrevaju u drugoj polovini godine, obećavaju solidan urod. “Sad su nastali problemi sa smanjenim padalinama i s obzirom na to da mi u velikom broju voćnjaka nemamo instaliran sustav za navodnjavanje, eto dodatnih problema. Pa onda se događa nešto drugo, plodovi ostaju sitni”, kaže profesor Mihajlo Nikolić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Tako će nam biti i sljedeće godine, upozoravaju stručnjaci, ako se umjesto ulaganja u navodnjavanje i zaštitu, nastavimo baviti voćarstvom gledajući u nebo.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje